ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αναγκαία η διακομματική πρόταση για εκσυγχρονισμό στην ακτοπλοΐα

Αναγκαία η διακομματική πρόταση για εκσυγχρονισμό  στην  ακτοπλοΐα

Στις άμεσες προτεραιότητες του υφυπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη περιλαμβάνονται η σύγκληση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί ριζικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που βιώνει η ακτοπλοΐα αλλά και η υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, που απαιτούνται από το νόμο σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης.


Στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνει η ακτοπλοΐα, ενημερώνοντας πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί διακομματική επιτροπή από εκπροσώπους τον κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να συζητήσουν ένα «σύγχρονο πλαίσιο για την ακτοπλοΐα για να κάνει τη δουλειά της και όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Μάλιστα η πρωτοβουλία του για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής προαναγγέλλει τη λήψη σοβαρών νομοθετικών μέτρων που προϋποθέτουν μία «προγραμματική σύγκλιση» των τριών κομμάτων.

Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι ζητούν, αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δρομολογήσεις των πλοίων και των οργανικών συνθέσεων με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας του πλοίου.

Δε χωρά αμφιβολία πως η σημαντική ανατίμηση των τιμών των καυσίμων και η μείωση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης έχουν καταστήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των δρομολογίων μη βιώσιμη, με αποτέλεσμα οι ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιρειών να ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία είναι ενάντια στην αλλαγή των οργανικών συνθέσεων.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα συμβάλλουν στη αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος είναι και η μείωση του ΦΠΑ στους ναύλους των ακτοπλοϊκών πλοίων, θέμα που, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, εξετάζει θετικά ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

Στην ίδια ομιλία ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην ναυτική εκπαίδευση. Οπως είπε, τις επόμενες δύο εβδομάδες, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, πρόκειται να υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών σχολών παροχής ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι προχωρά νομοθετική ρύθμιση άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την κτιριακή αναβάθμιση του ΚΕΣΕΝ.

Με ανάλογη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα «καλυφθεί» και η Δωρεά του Αμερικανικού Νηογνώμονα, ABS, για την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Νέας Μηχανιών στη Θεσσαλονίκη.Σχετικά με τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός η «Ζώνη» να είναι άδεια από πλοία, τη στιγμή που και η γεωγραφική της θέση είναι η καλύτερη στην Ανατολική Μεσόγειο και η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΚΚΕ λέγοντας ότι έχει επιβάλει ξεχωριστό κράτος στη Ζώνη του Περάματος και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων.