ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ο Τσάκος, ο φίλος υπουργός και η εξαγωγή φιλανθρωπίας στην Ουρουγουάη

Ο Τσάκος, ο φίλος υπουργός και η εξαγωγή φιλανθρωπίας στην Ουρουγουάη

Πότε ο μεγαλοεφοπλιστής που απολαμβάνει στην Ελλάδα 56 είδη φοροαπαλλαγών θυμάται ότι κατάγεται από τη Χίο.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 395,2 εκατομμύρια δολάρια κέρδισε ο μεγαλοεφοπλιστής κ. Νίκος Τσάκος από τις ναυλώσεις πλοίων το 2011, λένε οι ανακοινώσεις. Αν το κράτος δεν διατηρούσε ένα προνομιακό καθεστώς για τους πλοιοκτήτες, το Δημόσιο θα είχε έσοδα από φόρους περί τα 130 εκατομμύρια ευρώ, με τον συντελεστή 33% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ωστόσο ο Χιώτης εφοπλιστής δεν φαίνεται να συνεισέφερε τον οβολό από τα κέρδη του όπως όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Όταν όλη η κοινωνία ζητεί επιτακτικά από την κυβέρνηση Σαμαρά να φορολογηθούν οι έχοντες και οι κατέχοντες, με πρώτους απ' όλους τους εφοπλιστές, ο Χιώτης υπουργός της κυβέρνησης υποδύεται τον Θησέα και σηκώνει τα μαύρα πανιά προς το Μαξίμου, συνεχίζοντας την άξια απορίας στάση με τα προκλητικά προνόμια στην κάστα των ολιγαρχών εφοπλιστών.

Για όλους όσοι δεν κατάλαβαν ποιος είναι ο Χιώτης υπουργός, θα σας πούμε ότι είναι ο συντοπίτης του κ. Νίκου Τσάκου, ο κ. Κωστής Μουσουρούλης. Ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του προς τους εφοπλιστές, τη μεγαλύτερη συμπάθειά του προς τους συμπατριώτες του που έχουν πλοία, αλλά κυρίως αυτήν την εφοπλιστική οικογένεια.

Το τηλεφώνημα

Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε που ανέλαβε τον υπουργικό θώκο ο κ. Μουσουρούλης, οι συνδικαλιστές ναυτικοί αποκαλούν το ΥΕΝ ως «υπουργείο Εφοπλιστικής Ναυτιλίας»! Όσο ειρωνικό ή τραγελαφικό κι αν ακούγεται, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Μουσουρούλης ήταν το πρόσωπο που αντέδρασε σθεναρά όταν άρχισε το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει μεταξύ άλλων τη φορολόγηση των εφοπλιστών. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι απαλλάχθηκαν οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται πλοία υπό ελληνική ή ξένη σημαία και έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας.

Στα στέκια των ναυτικών στην ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά, ακούγεται ότι αυτή η προκλητική ενέργεια έγινε ύστερα από μια σειρά γεγονότων. Στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Μουσουρούλης παρέστη σε εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, όπου δέχθηκε τις πρώτες νουθεσίες από τους εφοπλιστές ώστε να μην φορολογηθούν αλλά και τις έμμεσες προειδοποιήσεις ότι «τα πλοία έχουν πατρίδα τη θάλασσα κι όπως έρχονται σε ένα λιμάνι πιο εύκολα φεύγουν». Λέγεται μάλιστα, ότι ο κ. Τσάκος φέρεται να τηλεφώνησε στον υπουργό για να του θυμίσει τη φιλία τους αλλά και την κοινή καταγωγή τους από την «πατρίδα των εφοπλιστών».

Μετά εκνευρίζονται κάποιοι όταν τους λένε το παλιό σύνθημα που λέει ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, ακόμα φτωχότεροι με την πολιτική που εφαρμόζεται απέναντι στους εφοπλιστές. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το δημοσίευμα του newsbomb.gr στις 16 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την κυβερνητική κωλοτούμπα τη οποία θα ζήλευαν ακόμα και οι ακροβάτες του «Μεντράνο». Διαβάστε το ρεπορτάζ και θα καταλάβετε τι μπορεί να ειπώθηκε στα τηλεφωνήματα που έγιναν εκείνες τις ημέρες.

Στις πιάτσες των ναυτικών

Στα στέκια που μαζεύονται οι ναυτικοί στην ακτή Μιαούλη του Πειραιά ακούστηκαν και ακούγονται διάφορα για τον παρεμβατικό ρόλο που έχει ο δυναμικός κ. Νίκος Τσάκος για τα θέματα που απασχολούν τη συντεχνία των Ελλήνων Εφοπλιστών. Κάποιοι αποκαλούν τον "Mr. TEN" ως Τσάκος Εμπορικής Ναυτιλίας ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι μετά την προεδρία του κ. Θόδωρου Βενιάμη, ένας από τους πιθανούς διαδόχους του ίσως είναι ο κ. Τσάκος.

Οι παλιότεροι λένε μάλιστα ότι ο κ. Νίκος Τσάκος δεν μοιάζει με τον πατέρα του, τον Παναγιώτη. Ο πατριάρχης της οικογένειας αγαπούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καρδάμυλα της Χίου και όσο προόδευε προσπαθούσε να βοηθά Χιώτες που ήθελαν βοήθεια, είχαν φιλοδοξίες ή αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στη ζωή τους. Γι' αυτό και πολλοί ναυτικοί –ιδίως αξιωματικοί που αποφοίτησαν από τις σχολές των Οινουσσών- μιλούν με τα καλύτερα λόγο για την παλιά εταιρεία της οικογένειας, την "Tsakos Shipping & Trading". Η συγγένεια με την εφοπλιστική οικογένεια Λιβανού ποτέ δεν έγινε σημείο αναφοράς ή κομπασμού του Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος πάντοτε ήταν απλός, προσιτός και ένας μικρός ευεργέτης της κοινωνίας που τον άνδρωσε.

Όταν αρχίζει η συζήτηση όμως «για τον γιο», τα πρόσωπα σκοτεινιάζουν. Τον παρουσιάζουν σκληρό και απρόσιτο ενώ μεταξύ τους τον αποκαλούν «προτεστάντη» επειδή υπολογίζει τα πάντα με το χρήμα. Η ίδρυση της «Tsakos Energy Navigation Ltd» το 1993 από τον κ. Νίκο Τσάκο και η πορεία της ως σήμερα μάλλον τους οδηγεί στις κρίσεις αυτές. Η "ΤΕΝ" αποτέλεσε μια από τις πρώτες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες στα χρηματιστήρια του Όσλο και της Νέας Υόρκης και απέφερε τεράστια κέρδη στον ήδη παραφουσκωμένο οικογενειακό κορβανά.

Για τη φουκαριάρα, τη φοροαπαλλαγή...

Λένε ότι οι νεώτεροι εφοπλιστές δεν μοιάζουν με την παλαιότερη γενιά. Δεν αγαπούν την πατρίδα τους όσο εκείνοι κι ενώ δηλώνουν Έλληνες δεν κάνουν οτιδήποτε για την Ελλάδα. Το πράγμα είναι τόσο σοβαρό ώστε έχει εκπλαγεί ως και ο συνήθως ανέκφραστος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είχε απορήσει με τα προνόμια που έχουν αλλά και την απροθυμία να προσφέρουν στη χώρα τους έστω ένα μέρος από τα υπερ-κέρδη τους για να ξεπεραστεί η κρίση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Νίκου Τσάκου.

Αντί να ενισχύσει την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία ή να επενδύσει σ' αυτήν, δημιούργησε τις γυάρδες «Tsakos Industrial Navales» στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης! Για πάμπλουτους εφοπλιστές με αυτές τις αντιλήψεις, ο κ. Μουσουρούλης απείλησε ακόμα και με παραίτηση από την κυβέρνηση, όπως ισχυρίζονται πολλοί, αν θα προχωρούσε η πρόταση για τη φορολόγηση των εφοπλιστών.

Επειδή ίσως κάποιοι δεν το αντελήφθησαν, το 2011 όταν η κρίση έπληττε για τα καλά τα λαϊκά νοικοκυριά ο κ. Τσάκος είχε έσοδα 395,2 εκατ. ευρώ. «Μαγκιά του» θα πει κάποιος που δεν θα έχει το στοιχειώδη νου να καταλάβει ότι τα 130 εκατ. ευρώ που θα έδινε σε φόρους ο μεγαλο-εφοπλιστής, τα πληρώνουμε όλοι οι άλλοι σε χαράτσια κι έκτακτες εισφορές. Καλό, ε;

Την ώρα που βλέπουμε στον Τύπο και σε ιστοσελίδες ηλικιωμένους και ανέργους να ψάχνουν τρόφιμα σε κάδους δίπλα στα σούπερ μάρκετ, η οικογένεια Τσάκου ίδρυσε φιλανθρωπικό οργανισμό στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, δίνοντας τη δυνατότητα εκμαθήσεως της ελληνικής γλώσσας και μεταφοράς στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού σε χιλιάδες Ουρουγουανούς σπουδαστές!

Οι Χιώτες σχολιάζουν ότι είναι καλός ο πολιτισμός, όμως δεν είναι παράλογο εφόσον αποδέχεσαι και μάλιστα με ζήλο τον τίτλο του πατριώτη να ενδιαφέρεσαι και να ξοδεύεις χρήματα για να μάθουν οι Λατινοαμερικάνοι την ελληνική γλώσσα, ενώ την ίδια ώρα στην πατρίδα σου κάποια παιδάκια λιποθυμούν από ασιτία... Οι ίδιοι, οι συμπατριώτες του κ. Τσάκου θα περίμεναν τουλάχιστον να ενδιαφερθεί περισσότερο για την ιδιαίτερη πατρίδα του όταν το 2012 κάηκαν 146 χιλιάδες στρέμματα με μαστιχόδεντρα και πεύκα.

Οι ευαισθησίες του "Mr. TEN"

Στα περιοδικά lifestyle έχει γραφτεί ότι ο μεγαλοεφοπλιστής είναι μονίμως απασχολημένος σε Λονδίνο, Μανίλα, Μοντεβιδέο, Σιγκαπούρη και Νέα Υόρκη, όπου δηλαδή και τα γραφεία του ομίλου του. Δεν ξεχνά την Ελλάδα όταν πρέπει να δράσει ώστε να μην αρθούν τα προκλητικά προνόμια που έχει παράσχει διαχρονικώς το ελληνικό κράτος στους εφοπλιστές.

Παρότι διαθέτει διαμερίσματα στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη έχει επιλέξει να μένει μαζί με τη σύζυγό του -τη διάσημη και κοσμική σχεδιάστρια μόδας κ. Σήλια Κριθαριώτη- σε ένα νεοκλασσικό κτήριο στην Αθήνα απ' όπου απολαμβάνει την «ευεργετική αύρα της Ακρόπολης», όπως έχει πει ο ίδιος παλαιότερα στο «Βήμα». Η δήλωση αυτή είναι προς τιμή του, αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερα αν θα ήταν ο πρώτος που θα γινόταν μπροστάρης ώστε να φορολογηθούν οι εφοπλιστές και να προσφέρουν σ' αυτή τη χώρα που έχει ως σύμβολό της την Ακρόπολη, όσα έδιναν οι χορηγοί στην αρχαία Αθήνα ώστε να υπάρχει «κοινωνική δικαιοσύνη». Διότι οτιδήποτε άλλο είναι για τα καλά και τα συμφέροντα.

Στο Top 100 της Lloyd's List με τους επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν το 2012 στη ναυτιλία με τις κινήσεις που έκαναν και τις επενδύσεις τους που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2012, ο Νίκος Π. Τσάκος καταλαμβάνει την 72η θέση. Είναι ένας από τους 14 έλληνες πλοιοκτήτες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα.

Αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του Αμερικανού δημοσιογράφου και διανοούμενου Χένρι Λουίς Μένκεν, ο οποίος συνήθιζε να λέει ότι «η φιλανθρωπία και ο πατριωτισμός είναι τα βασικά προσόντα του ανθρώπου που θέλει κάτι να πουλήσει».

Παραφράζοντάς τα θα λέγαμε ότι η φιλανθρωπία και ο πατριωτισμός είναι τα βασικά προσόντα των ανθρώπων που τα έχουν ήδη πάρει όλα, όταν οι υπόλοιποι καταβαραθρώνονται...

Διαβάστε επίσης:

«Τα λεφτά είναι 1,7 δισ.» υποφορολογούμενα για τον εφοπλιστή Οικονόμου

Με νόμους της Δικτατορίας φοροδιαφεύγουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες

Πληρώνει ο λαός για ν΄αγοράζουν πλοία στην Άπω Ανατολή οι εφοπλιστές