ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακίνητα: Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ποια σενάρια εξετάζει το ΥΠΟΙΚ και πότε κατατίθεται το νομοσχέδιο
INTIME NEWS

Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ εκτιμάται ότι είναι ένα μέτρο που αναμένεται να δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων.

Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου και η εφαρμογή του να είναι άμεση.

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι δύο:

Πρώτο σενάριο: Η εξαίρεση να εφαρμοστεί για οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν από την αρχή του 2019. Ήδη, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν εκδοθεί 15.185 οικοδομικές άδειες.

Δεύτερο σενάριο: Το μέτρο να επεκταθεί και σε απούλητα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα έτη. Κάτι που, όμως, συναντά αρκετές δυσκολίες.

Πάντως, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να εφαρμοστεί το μέτρο για όλα τα ακίνητα για να δοθεί πραγματική ανάσα στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, η πλειοψηφία των αγοραστών προτιμούν παλαιά ακίνητα, άνω των 30 ετών και ακολουθούν στις προτιμήσεις τα ακίνητα 11 έως 20 ετών. Το ενδιαφέρον για νεόδμητα ακίνητα είναι πολύ χαμηλό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο λεκανοπέδιο 8 στα 10 ακίνητα είναι ηλικίας άνω των 25 ετών.

Σημειώνεται ότι, σε πρόσφατη μελέτη του, το ΙΟΒΕ έχει σημειώσει ότι μια μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες ειδικά από το εξωτερικό. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μια μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές θα προσέφερε επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε από 921 έως 3.650 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τελικά το ΑΕΠ της χώρας μέχρι και 265 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μίκαελ Σουμάχερ: Αποκάλυψη «βόμβα» για την κατάσταση της υγείας του

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Σχετικές ειδήσεις