ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως και 15% - Ποιοι και πότε θα τις λάβουν

Συντάξεις: Αυξήσεις έως και 15% - Ποιοι και πότε θα τις λάβουν
Pixabay

Την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης που «δείχνουν» το ύψος της σύνταξης, με στόχο η ανταπόδοση να αγγίζει και να ξεπερνά ελαφρώς το 50% στα 40 έτη ασφάλισης, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Με βάση αυτό το σενάριο, η αναπροσαρμογή των κρίσιμων ποσοστών, που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις, παλαιές και νέες, θα πρέπει να κυμανθεί σωρευτικά κοντά στις 7 ποσοστιαίες μονάδες για τη 40ετία, καθώς σήμερα η αναπλήρωση της ανταποδοτικής για όσους αποχωρούν με 40 χρόνια είναι 42,80%.

Η αναλογιστική μελέτη είναι σε εξέλιξη και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να αυξηθούν τα ποσοστά από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Η άσκηση δεν είναι απλή ούτε εύκολη, καθώς επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση η συνταξιοδοτική δαπάνη, μεταβλητή κρίσιμη για τα δημοσιονομικά της χώρας, για την οποία έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

sintaxeis1.jpg
Συντάξεις: Αυξήσεις έως και 15% - Ποιοι και πότε θα τις λάβουνPixabay

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», η δομή του συστήματος υπολογισμού θα παραμείνει ίδια, ενώ θα αλλάξουν προς το ευνοϊκότερο οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους αποχωρούν με πολλά χρόνια.

Εξετάζεται οι αυξήσεις να ξεκινούν από τα 30 έτη και πάνω, ώστε να κλιμακώνονται όσο προστίθενται χρόνια ασφαλιστικού βίου. Μέσω της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής θα βγουν κερδισμένοι όσοι επιλέγουν να αποχωρήσουν -για παράδειγμα- με 35ετία ασφάλισης και ιδιαιτέρως κερδισμένοι όσοι συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια εργασίας. Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία δείχνει αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 15% για υψηλότερες.

Σήμερα, η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης φτάνει στο 26,37% στην 30ετία ασφάλισης, στο 33,81% για όσους αποχωρούν με 35ετία και αγγίζει το 42,80% για όσους μετρούν 40 χρόνια δουλειάς. Μετά τη 40ετία η αύξηση είναι πιο ραγδαία, καθώς στα 41 έτη φτάνει στο 44,80%, στα 42 στο 46,80% κ.ο,κ. Η αλλαγή της εν λόγω κλιμάκωσης καθίσταται αναγκαία μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου που έκριναν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα πάρουν το χριστουγεννιάτικο «δώρο» - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Κατερίνη: Μαρτυρία φωτιά για την εξαφάνιση μητέρας και κόρης – «Είμαι σίγουρος πως ήταν αυτές»