ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 8% το έλλειμμα της Ισπανίας

Στο 8% το έλλειμμα της Ισπανίας

Κοντά στο 8% του ΑΕΠ θα κυμανθεί το έλλειμμα της Ισπανίας για το 2011, υψηλότερα από το στόχο του 6%, που είχε θέσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.

Το έλλειμμα «είναι πολύ υψηλότερο απ' ότι είχε ανακοινωθεί και από αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Δίνοντας μια πρόγευση των μέτρων λιτότητας που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Ραχόι, η αντιπρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν «παγωμένοι» και το 2012. Επίσης, δεν θα γίνουν προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων όσων αποχωρούν από την υπηρεσία, εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και των σωμάτων ασφαλείας.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων θα αυξηθούν, επίσης, προσωρινά ορισμένοι φόροι, κυρίως για τους υψηλόμισθους. Η αύξηση αυτή θα ισχύσει μόνο για το 2012 και το 2013 και θα επιβληθεί σταδιακά.

Επίσης, η κυβέρνηση θα «παγώσει» τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ θα αυξήσει τις συντάξεις κατά 1%.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό θα αφορούν όλα τα υπουργεία και θα φτάσουν τα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από τους νέους φόρους υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν 6 δισεκατομμύρια ευρώ.