ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Σταθερό το ευρώ, δύσκολο το 2012

Σόιμπλε: Σταθερό το ευρώ, δύσκολο το 2012

Επιτυχή παρά τις αντίθετες προφητείες χαρακτηρίζει την πορεία του ευρώ o Β. Σόιμπλε, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η διάσωσή της δεν έχει στοιχίσει πολλά στο γερμανό φορολογούμενο.

Δέκατη επέτειος από την καθιέρωση του ευρώ και ο πολιτικός κόσμος της ευρωζώνης δηλώνει διατεθειμένος να υπερασπιστεί το κοινό νόμισμα. Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, τίποτε δεν παραπέμπει σε σύντομη υπέρβαση της κρίσης.

Το ευρώ είναι «σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνεργασίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Όμως, τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί προειδοποιούν ότι η κρίση χρέους που απειλεί τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

«Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει επιτυχή την πορεία του ευρώ, παρά τις προφητείες. «Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωσή του ως μετρητό χρήμα, το ευρώ εξακολουθεί να είναι σταθερό και μετά το δολάριο το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι η σημερινή κρίση δεν συνιστά κρίση του ευρώ, αλλά κρίση χρέους κάποιων χωρών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις επιβαρύνσεις για το γερμανό φορολογούμενο από την κρίση χρέους, ο κ. Σόιμπλε τις χαρακτήρισε περιορισμένες. «Μέχρι τώρα έχουμε πληρώσει λίγα. Δώσαμε στην Ελλάδα δάνεια, για τα οποία εισπράττουμε τόκους. Τα υπόλοιπα είναι εγγυήσεις, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.

Οι πολίτες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία την επόμενη χρονιά

Στην ερώτηση, αν το 2012 θα πρέπει οι πολίτες να σφίξουν περισσότερο το ζωνάρι, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι "με την αλλαγή του χρόνου δεν θα εξαφανιστούν τα προβλήματα του 2011". Ο γερμανός υπουργός υπενθυμίζει ότι τις τελευταίες μέρες της περασμένης χρονιάς είχαμε ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή και την Ασία "που μας έκοψαν την ανάσα". Όσον αφορά την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη, θα πρέπει -σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε- πολλές χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. "Το 2012 θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολο από το 2011, αλλά η γερμανική οικονομία είναι καλά προετοιμασμένη... Εάν δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο οι πολίτες μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία την επόμενη χρονιά", παρατηρεί ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newscode.gr