ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τον Νοέμβριο

Νέα μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τον Νοέμβριο

Συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων σημείωσαν μείωση 2% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση μετά από μείωση 3,7% τον Οκτώβριο.

Έτσι διαμορφώθηκαν στα 172,89 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο από 176,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 36,71 δισ. ευρώ ή 17,5%.

Η υποχώρηση των καταθέσεων, η οποία επιτείνεται από την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό λόγω της κρίσης χρέους στη χώρα, επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται από την ΕΚΤ για την χρηματοδότησή τους, καθώς παραμένουν στην ουσία αποκλεισμένες από την διατραπεζική αγορά.

Μικρή μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ

Ελαφρά υποχώρηση κατά 0,9 δισ. ευρώ σημείωσε η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος παρείχε έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες μέσω του ELA ύψους 6,6 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα με το σύνολο να ανέρχεται στα 42,85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η ΤτΕ δεν διευκρίνισε ποιες τράπεζες έκαναν χρήση του ELA. Το σύνολο της έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω του ELA είχε διαμορφωθεί στα 36,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε στα 73,4 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου από 74,3 δισ. ευρ'ω τον Οκτώβριο.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ σχεδόν διπλασιάστηκε το 2010 και ανήλθε στα 97,67 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου από 49,7 δισ. στις αρχές του έτους.