ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Ολοταχώς για παγκόσμιο «κραχ» - Κοροναϊός και πετρέλαιο «βυθίζουν» τη Wall Street

Χρηματιστήριο: Ολοταχώς για παγκόσμιο «κραχ» - Κοροναϊός και πετρέλαιο «βυθίζουν» τη Wall Street
AP PHOTOS

Τεράστιες πιέσεις πλήττουν τα διεθνή χρηματιστήρια τη «Μαύρη Δευτέρα» με το ξεπούλημα στην Wall Street να οδηγεί ακόμη και σε μερική αναστολή διαπραγμάτευσης την αμερικανική αγορά, όταν ο δείκτης S&P500 βρέθηκε να χάνει ενδοσυνεδριακά 7%.

Οι αγορές βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις του κοροναϊού, επιδεινώνεται από την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου εν μέσω αντεγκλήσεων Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτό το «εκρηκτικό» κοκτέιλ έχει εκτινάξει τον δείκτη Volatility Index (VIX), τον γνωστό «δείκτη φόβου» στις 54 μονάδες, έναντι 31 μονάδων την παρελθούσα εβδομάδα.

Ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones σημείωσε πτώση 7,29% στις 23.979 μονάδες, ο S&P 500 βρέθηκε στις 2.764 μονάδες με πτώση 7%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε έως και 6,8% χαμηλότερα στις 7.987 μονάδες. Η πτώση του S&P500 σωρευτικά ξεπερνά το 20% χαπό το πρόσφατο υψηλό, κάτι που σημαίνει πως είναι σε καθεστώς bear market.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως η πτώση της αμερικανικής αγοράς συνιστά το τέλος του bull market που διαρκεί για 11 συνεχόμενα χρόνια.

Όπως προαναφέρθηκε, οι επενδυτές ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού, αλλά και για την κάθετη πτώση του αργού πετρελαίου, μετά την αποτυχία των μελών του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν με τη Ρωσία για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής. Οι τιμές του πετρελαίου άνοιξαν σήμερα με πτώση 30% και πλέον έχουν σταθεροποιηθεί στο -20%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε να σημειώνει πτώση 6,3% με το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη να σημειώνει απώλειες 6,3%, την αγορά στο Λονδίνο να υποχωρεί 6,4%, ενώ απώλειες 6,9% καταγράφονταν στο Παρίσι και 6,7% στη Μαδρίτη. Ενδοσυνεδριακά το Χρηματιστήριο του Μιλάνο βρέθηκε να χάνει 10% με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο πως η ιταλική οικονομία θα λειτουργήσει στην επερχόμενη ύφεση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Κρούσματα σε Γαλάτσι και ισραηλινή πρεσβεία - Κλείνει το ΙΒ του Κολλεγίου Αθηνών

Κοροναϊός: Αποκάλυψη - «βόμβα» καθηγητή Ιατρικής για τρία από τα κρούσματα στην Αττική

Σχετικές ειδήσεις