ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του ελλείμματος το 2011 παρά τη λιτότητα

Αύξηση του ελλείμματος το 2011 παρά τη λιτότητα

Τις τραγικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας αποτυπώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες επιδεινώθηκαν το 2011 έναντι του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 0,8% την περασμένη χρονιά, και διαμορφώθηκε στα 21,64 δισ.. ευρώ έναντι 21,45 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κύρια αιτία της διεύρυνσης του ελλείμματος είναι τα σκληρά και επώδυνα μέτρα, που προκάλεσαν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, που στόχο είχαν την αύξηση των κρατικών εσόδων, δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τη διαφορά.

Να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς, το ποσοστό της οποίας διαμορφώθηκε από το 1% μέχρι και 5%, ενώ αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

Από τον Οκτώβριο, οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλλουν το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Παρά τις θυσίες όμως, τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,7%, στα 49,9 δισ. ευρώ, έναντι πτώσης 3,1% στο εντεκάμηνο.

Παράλληλα, οι δαπάνες αυξήθηκαν 2,8% στα 68,83 δισ. ευρώ με τις δαπάνες εκτός των τόκων, ωστόσο, να υποχωρούν 1,3% στα 51,4 δισ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.