Καθησυχαστικός ο Γιούνκερ για Πορτογαλία-Ισπανία

Το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις...

Το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις στην ευρωζώνη, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βελγική οικονομική εφημερίδα L'Echo.

"Το ταμείο υπό τη σημερινή του μορφή θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν", διαβεβαιώνει ο Γιούνκερ, ο οποίος έσπευσε εξάλλου να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαψεύσει σήμερα ότι πρότεινε τον διπλασιασμό σε 880 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του ταμείου αυτού.

"Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός μεταξύ της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας", σημειώνει. "Η Πορτογαλία έθεσε στο κοινοβούλιο της ένα σχέδιο εξυγίανσης αρκετά συνεπές και ο τραπεζικός της τομέας δείχνει σημάδια ευρωστίας", υπογραμμίζει. Το πορτογαλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες Παρασκευή έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, με στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος της χώρας. "Όσον αφορά την Ισπανία, βλέπω ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης", προσθέτει.

Ο Γιούνκερ τάχθηκε τέλος υπέρ ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης των κρίσεων, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν εκπνεύσει η ισχύς του το 2013, παραμένοντας όμως διστακτικός όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτόν.

"Δεν θα αναγορευόμουν σε κατάφωρο αντίπαλο μιας ανάμειξης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην επίλυση μιας κρίσης", σημειώνει. "Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο έχει μια βέβαιη εμπειρία στην επίλυση των κρίσεων, δεν θεώρησε ποτέ ότι, εκ των προτέρων, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε πάντα να αποτελεί μέρος ενός οπλοστασίου για την επίλυση των κρίσεων", καταλήγει.

 

Πηγή: newscode.gr