ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: «Τσουχτερά» πρόστιμα για επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης

Κορονοϊός: «Τσουχτερά» πρόστιμα για επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης

Πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν εργαζόμενους ενώ βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Το πρόστιμο αφορά και τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και θα απασχολήσουν πάνω από το 10% των εργαζομένων με τηλεργασία.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας αναφορικά με καταγγελίες για επιχειρήσεις ή εργοδότες που ζήτησαν από εργαζόμενους μέρος του βοηθήματος των 800 ευρώ θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο ποινών του υπουργείου Εργασίας που φτιάχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά θα εφαρμοστεί και υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε σήμερα και αφορά την αναστολή των συμβάσεων.

Έτσι όσοι εργοδότες παρουσιάσουν καταχρηστική συμπεριφορά, ζητώντας από εργαζόμενους των οποίων έχουν αναστείλει τις συμβάσεις να εργαστούν, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο. Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και αν παραβιαστεί η συμφωνία που αφορά την παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης από εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το ποσοστό των εργαζομένων που μπορεί να προσφέρει τηλεργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% κατ΄ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό θα καταβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Μάλιστα όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας θα ισχύσουν και κατά την διάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού όλα τα πρόστιμα που υπάρχουν για παραβάσεις όπως στέρηση αδείας, υποδηλωμένη εργασία κ.α.

Πρόκειται για το νέο σύστημα προστίμων που ισχύει από τον Δεκέμβριο με βάση τη συνεκτίμηση κριτηρίων όπως:

  • η σοβαρότητα της παράβασης,
  • ο αριθμός των εργαζομένων,
  • η επανειλημμένη επιβολή κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις (τριών τουλάχιστον διοικητικών κυρώσεων που αφορούν διαφορετικούς χρονικά ελέγχους για ίδιες παραβάσεις κατά την τελευταία τριετία πριν από την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου),
  • ο αριθμός των εργαζομένων που θίγονται,
  • το μέγεθος της επιχείρησης,
  • το καθεστώς απασχόλησης, και
  • η υπαιτιότητα.

Συγκεκριμένα, για στέρηση κανονικής άδειας προβλέπεται πρόστιμο 900 ευρώ ανά εργαζόμενο που θίγεται και διαπιστωμένα δεν λαμβάνει την οφειλόμενη άδεια, χωρίς διακύμανση, ενώ για μη χορήγηση σε μία μητέρα της άδειας μητρότητας προβλέπεται πρόστιμο 4.000 ευρώ για κάθε μητέρα που δεν της χορηγείται άδεια μητρότητας, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

MasterChef 4: Το μεγαλύτερο spoiler για φέτος είναι αυτό! Έξαλλη η παραγωγή με τη διαρροή