ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαιτήσεις και απειλές από τους δανειστές

Απαιτήσεις και απειλές από τους δανειστές

Στην Αθήνα επιστρέφουν εντός της εβδομάδας οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έλεγχοι της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός καθώς από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα κριθεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τετάρτη, επιστρέφει στην Αθήνα και πάλι ο Τσάρλς Νταλάρα με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά από τις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης τριετίας, τα οποία αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Χωρίς να έχει εναλλακτική λύση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους δανειστές πως είναι αποφασισμένη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις, ώστε να πάρει την επόμενη δόση του δανείου.

Παράλληλα, τα στελέχη της τρόικας θα πιέσουν την κυβέρνηση να διαμορφώσει και το πλαίσιο των μέτρων έως το 2015, το ακριβές ύψους των οποίων θα καθοριστεί όταν υπάρξει και σαφής εικόνα για την πορεία του PSI.

Στην ατζέντα της τρόικας για τα μέτρα της επόμενης τριετίας περιλαμβάνονται το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, το νέο φορολογικό, η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν:

- Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015. Με δεδομένο ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα οι ελεγκτές θα ζητήσουν πλέον άμεσες απολύσεις.

-Η μείωση των επικουρικών συντάξεων.

- Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου.

- Το ψαλίδισμα των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου

- Οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων καθώς και η κατάργηση ειδικών προνομίων στις ΔΕΚΟ

- Οι περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται αποφασισμένοι να μην χαριστούν και θα πιέσουν για άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων, διαφορετικά απειλούν να αποχωρήσουν και φυσικά να χρήματα της επόμενης δόσης να μην φτάσουν ποτέ στην Αθήνα.