ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για κόκκινα δάνεια: «Οι αλλαγές του νέου πτωχευτικού κώδικα»

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για κόκκινα δάνεια: «Οι αλλαγές του νέου πτωχευτικού κώδικα»

Η νέα αυτή παγκόσμια κρίση του κορονοϊού θα δημιουργήσει αναμφίβολα τεράστιο πρόβλημα και στην ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για αναγκαιότητα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και αναδιαμόρφωση του νέου πτωχευτικού πλαισίου και για τους ιδιώτες, καθότι πέραν των ήδη υφιστάμενων κόκκινων δανείων είναι σαφές ότι θα δημιουργηθούν και καινούργια λόγω της νέας αυτής κρίσης.

Η άσχημη αυτή συγκυρία συνέπεσε με την λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με αποτέλεσμα να ζητείται παράταση της και πέραν της 30ης Απριλίου.Ταυτόχρονα θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς ένας νέος πτωχευτικός κώδικάς, ο οποίος θα θέσει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την δικηγόρο Κατερίνα Φραγκάκη για να μας ενημερώσει για τις αλλαγές στο νέο πτωχευτικό κώδικα.

«Με το νέο πτωχευτικό κώδικα κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, πολυμερώς ή διμερώς, κατά περίπτωση, θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα μπορεί να ρυθμίσει όλες τις οφειλές του προς τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τους Φορείς
Κοινωνικής Ασφάλισης, ή χρηματοδοτικούς φορείς» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Φραγκάκη.

Όπως μας διευκρίνισε η δικηγόρος ακόμα και οι πιστωτές που έχουν έννομο συμφέρον θα μπορούν να κινήσουν τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, κοινοποιώντας στον οφειλέτη με δικαστικό επιμελητή ή με συστημένη επιστολή πρόσκληση για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών του θέτοντας προθεσμία για την αποδοχή της έως 30 ημερολογιακές ημέρες.

Η κυρία Κατερίνα Φραγκάκη μας εξηγεί τις επιλογές που έχουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα δίδονται στους οφειλέτες οι εξής επιλογές:

 • να ρυθμίσουν όλα τους τα χρέη , άλλως
 • να δηλώσουν πτώχευση και να ρευστοποιηθεί η περιουσία τους.

«Με λίγα λόγια δεν θα υφίσταται προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως την γνωρίζαμε με τον Νόμο Κατσέλη ή την ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας, αλλά ρύθμιση όλων των οφειλών ή ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη και ρύθμιση του
υπόλοιπου των οφειλών του εφόσον υφίστανται» ανέφερε η δικηγόρος και συνέχισε «ως αντίβαρο θα δίδεται η δυνατότητα στους πτωχούς οφειλέτες να παραμένουν στο ακίνητο τους δίδοντας ένα ενοίκιο το οποίο μπορεί να επιδοτείται από το κράτος εφόσον ο οφειλέτης ανήκει στους οικονομικά αδυνάμους» πρόσθεσε.

Η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται δύο χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης για πτώχευση, η οποία θα αποφασίζεται από το δικαστήριο και εφόσον δεν αμφισβητηθεί δικαστικώς από κάποιον πιστωτή, ενώ ταυτόχρονα για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αν ο οφειλέτης ακολουθεί τη ρύθμιση θα απαλλάσσεται των ποινικών ευθυνών.

Με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα προβλέπεται επίσης η μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας που θα χάνουν οι οφειλέτες που πτωχεύουν σε δημόσιο φορέα, ενώ θα τους δίνεται η δυνατότητα μίσθωσης της καταβάλλοντας ενοίκιο για μεγάλο χρονικό
διάστημα. Επιπροσθέτως ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επαναγορά του ακινήτου του καταβάλλοντας το σύνολο των μισθωμάτων που θα υπολογίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου. Ουσιαστικά με το νέο πτωχευτικό θα δίδεται η δυνατότητα στον πτωχό οφειλέτη να μισθώσει αλλά και να αποκτήσει εκ νέου το ακίνητου με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

«Το βέβαιο είναι ότι το νέο πλαίσιο αυτό θα είναι πολύ πιο αυστηρό σε σχέση με το υφιστάμενο και όσοι θέλουν να προστατεύσουν την περιουσία τους και δεν θέλουν να ρισκάρουν να υπαχθούν σε μια επαχθή ρύθμιση και απώλεια της ιδιοκτησίας τους, θα πρέπει να ρυθμίσουν μέσω της πλατφόρμας προστασίας πρώτης κατοικίας, άλλως θα πρέπει να αναζητήσουν μια εξωδικαστική ρύθμιση καταθέτοντας πρόταση στη Τράπεζα ή τα Funds» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος. Ωστόσο όπως επισημαίνει η κυρία Φραγκάκη «η πρόσκαιρη αναστολή των πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό στους πολίτες, καθότι είναι βέβαιο ότι άμεσα θα ξεκινήσουν εκ νέου και ως εκ τούτου όποιος οφειλέτης επιθυμεί να προστατεύσει το σπίτι του θα πρέπει άμεσα να χρησιμοποιήσει το παρόν νομοθετικό οπλοστάσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας»

Η κυρία Φραγκάκη μας εξηγεί

Τι μπορούμε να πετύχουμε με την ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας;

 • Προστασία πρώτης κατοικίας
 • διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του
  δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1 ης
  κατοικίας.

Η δικηγόρος μας δίνει και ένα παράδειγμα: αν κάποιος χρωστάει 100.000 ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50.000 ευρώ , τότε θα γίνει «κούρεμα» 40.000 ευρώ.

 • αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις.
 • χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου
 • Επιδότηση της δόσης από το κράτος σε ποσοστό από 20% έως 50%. Η επιδότηση είναι ανάλογη με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριό. Για παράδειγμα νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 27.000,01 ευρώ έως 36.000,00 ευρώ, η κρατική επιδότηση ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Επιπλέον η δικηγόρος μας ενημερώνει για το

Τι μπορούμε να πετύχουμε με εξωδικαστική πρόταση- διαμεσολάβηση;

 • Διαγραφή τόκων και διαγραφή έως 40% κεφαλαίου αν υπάρχει
  εμπράγματη εξασφάλιση (λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του
  ακινήτου).
 • Διαγραφή τόκων και κεφαλαίων έως και 80% όταν δεν υπάρχει
  εμπράγματη εξασφάλιση
 • Επιμήκυνση της διάρκειας φτάνει έως 25 έτη, χωρίς να υπερβαίνει το χρονικό της διάστημα το 80 ο έτος . Εκτός κι αν υπάρχει μικρότερος ηλικιακά εγγυητής.
  Σε κάποιες περιπτώσεις η Τράπεζα κάνει επιμήκυνση έως το 85 ο
  έτος.
 • 50 ΕΥΡΩ το όριο ελάχιστης δόσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 800 ευρώ: Επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού - Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων