ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη συνάντηση Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας

Κρίσιμη συνάντηση Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τη Δευτέρα θα υποβάλλει στους ομολόγους του της ευρωζώνης τους όρους της συμφωνίας για το PSI και θα αποστείλει επιστολές στους πιστωτές για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής.

Το προσωρινό Μνημόνιο πρέπει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα και οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου, πριν από τη λήξη του ομολόγου ύψους 14,5 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η χώρα μας.

Τα πρώτα 60 δισ. ευρώ του νέου δανείου είναι απαραίτητα, καθώς τα μισά εξ αυτών θα δοθούν στις τράπεζες για την ολοκλήρωση του PSI.

Στη διαπραγμάτευση για το PSI που ακολούθησε την κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σημειώθηκε πρόοδος και το ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το δεύτερο ελληνικό δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Για να προχωρήσει όμως η σύναψη του νέου δανείου θα πρέπει να συμφωνηθεί αρχικά με την τρόικα που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα το νέο Μνημόνιο.