ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές: Μπαίνουν τα αναδρομικά - Δείτε το ποσό που θα πάρετε

Επικουρικές: Μπαίνουν τα αναδρομικά - Δείτε το ποσό που θα πάρετε
Pixabay

Πληρωμή αναδρομικών στις 9 Ιουλίου, αντί τον Οκτώβριο ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για 245.000 συντάξεις, που πήραν αύξηση στις επικουρικές τους συντάξεις αυτόν τον μήνα.

Ο μέσος όρος των αναδρομικών για τους 245.000 δικαιούχους είναι στα 800 ευρώ.

Από τα 21 Ταμεία που αφορούν οι επιστροφές υπάρχουν και αναδρομικά που φτάνουν σε μέσο όρο στα 1.894 ευρώ, καθαρά μετά τον φόρο, που σημαίνει ότι στα εν λόγω Ταμεία (κυρίως τραπεζών) θα πληρωθούν και αναδρομικά πάνω από τον μέσο όρο με ποσά ακόμη και 2.500 ευρώ.

Η απόφαση να δοθούν τρεις μήνες νωρίτερα τα αναδρομικά από τις αυξήσεις ενός 8μηνου στους δικαιούχους έχει «κλειδώσει» όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος έχει κάνει τη σχετική εισήγηση.

Τα αναδρομικά θα είναι για 8 μήνες και η απόφαση για την επίσπευσή τους πάρθηκε αφού υπήρξαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για από τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη, τόσο για την τεχνική δυνατότητα της πληρωμής όσο και για την έγκαιρη εξασφάλιση της απαιτούμενης δαπάνης που θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πληρωμή των αναδρομικών θα γίνει την Πέμπτη 9 Ιουλίου μετά την καταβολή της μηνιαίας σύνταξης του Ιουλίου στις 2 του μήνα.

Οι δικαιούχοι

Αναδρομικά θα πάρουν όσοι είδαν την αυξημένη επικουρική σύνταξη στις 2 Ιουνίου, δηλαδή 245.000 συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ και με αυτό το κριτήριο ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2016 και τους έκοψε τις επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι περικοπές τότε έφτασαν το 55% και ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις σε σύγκριση με όσες είχαν προηγηθεί. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τις μειώσεις αντισυνταγματικές και τις ακύρωσε γιατί δεν είχαν τεκμηρίωση βάσει μελέτης.

Τι θα δουν στα ATMs οι δικαιούχοι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα: Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο που ζω