ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμφύλιος ΔΝΤ – ΕΚΤ για τα …μάτια της Ελλάδας

Εμφύλιος ΔΝΤ – ΕΚΤ για τα …μάτια της Ελλάδας

Όποιος επικεντρώνει την προσοχή, αυτό το διάστημα, αποκλειστικά στις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της, για την υπογραφή του PSI, «βλέπει το μέρος και χάνει τον όλον».

Κι αυτό γιατί, παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ακόμα, υποβόσκουσα, συζήτηση, αυτή τη φορά, υποτίθεται, μεταξύ «συμμάχων».

Ο λόγος αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, το Ταμείο ασκεί σχεδόν αφόρητες πιέσεις προς την Τράπεζα να δηλώσει παρόν στη διαδικασία του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Η ΕΚΤ δεν θεωρεί όμως πως το κομμάτι που έχει αυτή στα χαρτοφυλάκιά της είναι ιδιωτικό και κατά συνέπεια δεν οφείλει να δηλώσει συμμετοχή.

Το ΔΝΤ, όμως, επιμένει ότι αν η ΕΚΤ δεν μπει στο haircut, τότε κάθε προσπάθεια επιτυχίας του εγχειρήματος θα είναι άσκοπη, αφού πιθανότητα να πάρει μέρος το 90% των ιδιωτών πιστωτών δεν υπάρχει απολύτως καμία.

Κατά συνέπεια, η όλη προσπάθεια θα λήξει άδοξα και πριν καλά – καλά ξεκινήσει.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και μέσω του IIF δεν διασφαλίζεται ούτε η συμμετοχή του 75% των ιδιωτών πιστωτών, οπότε η παρουσία της ΕΚΤ κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Στη Φραγκφούρτη, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν υποκύψουν στη θέληση του ΔΝΤ, αυτό θα τους στοιχίσει περί τα 20 δισ. ευρώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Γι' αυτό και αντιστέκονται.

Ωστόσο, οι βολές από την πλευρά του Ταμείου είναι πλέον ευθείες.

Μόλις χθες η επικεφαλής του κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «ο επίσημος τομέας θα πρέπει να καλύψει ενδεχόμενη μαύρη τρύπα στο PSI», φωτογραφίζοντας την ΕΚΤ, η οποία, ωστόσο, συνέχισε να …σφυρίζει αδιάφορα.

Το θέμα, όμως, είναι για πόσο ακόμα.