ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: «Δεν συμφέρει την Ελλάδα η πρόταση των τραπεζών»!

Λαγκάρντ: «Δεν συμφέρει την Ελλάδα η πρόταση των τραπεζών»!

Την ανοιχτή αντίθεση της στην μέχρι τώρα πρόταση των πιστωτών στην Ελλάδα, που προβλέπει μεσοσταθμικό επιτόκιο άνω του 4%, διατύπωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είναι γνωστό το Ταμείο επιμένει για επιτόκιο στα επίπεδα του 3%, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα φέρεται να επιδιώκει την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά της για τις μέχρι τώρα προτάσεις των πιστωτών της Ελλάδας για τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους της χώρας.

"Ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι σαφώς, μέχρι στιγμής, δεν ήταν επιθυμητό για τους Έλληνες να αποδεχθούν την προσφορά των πιστωτών", δήλωσε η Λαγκάρντ από το Νταβός στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg TV.

Όμως "είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι επιστρέφουν στο τραπέζι, για να διαπραγματευτούν και να εργαστούν σκληρά", πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα τι θα ήθελε να δει να προκύπτει από αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ εμμένει στην ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφέρει να φθάσει σε ένα λόγο χρέους 120% προς το ΑΕΠ το 2020 το αργότερο.
Ένας στόχος που συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκφράστηκε προς την κατεύθυνση αυτή σήμερα στο Νταβός.

"Πρέπει να είναι προφανώς σημαντική (σ.σ. η απομείωση του χρέους). Επειδή εμείς δεν το κάνουμε αυτό με επαναληπτικό τρόπο", είπε ακόμη η Λαγκάρντ.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του σήμερα στο Νταβός ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία "χωρίς αμφιβολία αυτό το Σαββατοκύριακο".