ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα είναι οι θεματικοί άξονες της Συνόδου Κορυφής

Ποιοι θα είναι οι θεματικοί άξονες της Συνόδου Κορυφής

Η τόνωση της απασχόλησης στην ΕΕ, καθώς και η νέα Συνθήκη, είναι τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.


Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων σοσιαλιστών, στην οποία θα λάβει μέρος και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. με τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων, επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, έθεσε ως βασικά θέματα της Συνόδου την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά κυρίως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στην άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αυτός της απασχόλησης των νέων, της Ενιαίας Αγοράς και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει ο Χ. Ρομπάι στην επιστολή του.

Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τη Συνθήκη για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

«Με τις δύο αυτές Συνθήκες θα ενισχύσουμε περισσότερο τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη στο σύνολο της ευρωζώνης», αναφέρει ο Χ. Ρομπάι.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική κρίση χρέους, αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές και διπλωματικές πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου.