ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το ένα πόδι εντός του μηχανισμού στήριξης βρίσκεται η Πορτογαλία

Με το ένα πόδι εντός του μηχανισμού στήριξης βρίσκεται η Πορτογαλία
Σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων εντός των ορίων της Ευρωζώνης...

Σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων εντός των ορίων της Ευρωζώνης φαίνεται να οδηγεί η αναγκαστική προσφυγή και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών και το ενδεχόμενο αμέσως μετά να ακολουθήσει η Ισπανία. Το κλίμα περιέγραψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο - αμερικανικού Επιμελητηρίου, χθες. "Αμφιβάλλω αν το Ταμείο των 750 δις ευρώ θα είναι αρκετό για όλους" φέρεται δηλώσας ο κ.Παπανδρέου στο περιθώριο της εκδήλωσης, αποτυπώνοντας έτσι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρωζώνη.

Όπως παρατηρούν στο Newscode.gr αρμόδια τραπεζικά στελέχη, το επιτόκιο δανεισμού, με το οποίο έκλεισε το Νοέμβριο η Πορτογαλία, έφτασε πλέον στο 6,95%, το οποίο οριακά και μόνο απέχει από το όριο που οδηγεί στο μηχανισμό διάσωσης. Κι όπως παρατηρούν, ακολουθεί κατά πόδας η Ισπανία, με το δικό της επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,50%. Κι αν η προσφυγή της Λισσαβόνας αντιμετωπίζεται πλέον, περίπου, ως αναγκαίο κακό, η αντίστοιχη της Μαδρίτης θα μπορούσε να θεωρηθεί κανονική λαίλαπα, που ενδεχομένως να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε συνολική ανατροπή. Οι κακοί χειρισμοί του Βερολίνου, στο θέμα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, της 15ης Δεκεμβρίου, είχαν ως αποτέλεσμα στη Γερμανία να δημιουργείται ένα κλίμα υπέρ της επιστροφής στο μάρκο. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι στις πραγματικές προθέσεις της καγκελαρίας, τότε είναι φανερό ότι πλέον έχασε τον έλεγχο και παρατράβηξε το σκοινί.

Στην Αθήνα οι τραπεζίτες από χθες παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις, όπως καταγράφονται στη γερμανική έκδοση των FT και φοβούνται μήπως το αρνητικό κλίμα στη Γερμανία και τα ακραία σενάρια που αρχίζουν να κυκλοφορούν εκεί, οδηγήσουν στο μη περαιτέρω, που θα ήταν επικίνδυνο για όλη την Ευρωζώνη. Εκφράζεται πάντως κι η ελπίδα ότι όλα είναι ένα διαπραγματευτικό παιχνίδι και στις 17 Δεκεμβρίου η κατάσταση θα είναι ασφαλώς πιο ήρεμη.

Πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων