ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα κατά Μέρκελ

Παγκόσμια Τράπεζα κατά Μέρκελ

Δριμεία κριτική στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία άσκησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο Ασφάλειας, στο Μόναχο, ο Ζέλικ προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει να καταστεί «στόχος της οργής» των Ευρωπαίων, λόγω της εμμονής της στη λιτότητα.

Επίσης, ο Ζέλικ καυτηρίασε τη στάση της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ έδωσε έμφαση στην έλλειψη μέτρων που να προωθούν την ανάπτυξη.

«Αν στο τέλος του 2012 η Γερμανία έχει ταυτιστεί μόνο με τη λιτότητα και οι σημαντικότερες χώρες της ευρωζώνης δεν μπορέσουν να διατηρήσουν την αναγκαία πολιτική στήριξη στα μέτρα, τότε το Βερολίνο θα γίνει επίκεντρο της οργής», τόνισε ο Ζέλικ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων για πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική θα είναι ανεπαρκής, αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα που θα λειτουργούν ως αντίβαρο.

Στα πλαίσια αυτά, πρότεινε την επιτάχυνση της διακίνησης πόρων που λιμνάζουν στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη.