ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αρκετά!» είπε το Eurogroup στον Ε. Βενιζέλο

«Αρκετά!» είπε το Eurogroup στον Ε. Βενιζέλο

Σε ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα για την Ελλάδα φαίνεται ότι έγινε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να συναντηθούν αύριο για να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, η συνεδρίαση ανεβλήθη, λόγω της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ευρωπαίοι υπουργοί ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί προς τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για το πολιτικό του μέλλον παρά για τη χώρα.

«Υπήρξε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από όλους τους συμμετέχοντες προς τους Έλληνες. Αρκετά!» δήλωσε κοινοτική πηγή στο Reuters, κάνοντας λόγο για ένα κλίμα κωλυσιεργίας που υπάρχει στη χώρα μας.

«Θα πρέπει να δράσουν από κοινού και να αρχίσουν να μιλούν έντιμα, αποφασιστικά και με γρήγορους ρυθμούς με την τρόικα και τις πτυχές του προγράμματος που θα πρέπει να ολοκληρωθούν, όσον αφορά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά», προσέθεσε η πηγή.

Μια δεύτερη πηγή τόνισε ότι «το κύριο θέμα αφορά την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».

Δυσαρέσκεια για το Βενιζέλο

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τον Ε. Βενιζέλο, καθώς πιστεύουν ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην κούρσα διαδοχής, παρά να μιλάει για μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για το Βενιζέλο, με τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς, γιατί είναι απασχολημένος με τα εσωκομματικά του και δεν είναι διαθέσιμος για να συναντηθεί με τα μέλη της τρόικας», υποστήριξε ένας αξιωματούχος.

«Ετοιμάζει το δικό του πολιτικό μέλλον κι όχι το μέλλον της χώρας του. Οι άνθρωποι είναι πολύ σοβαρά δυσαρεστημένοι και του το έθεσαν ξεκάθαρα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει τις ευθύνες της.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας του Eurogroup περιέγραψε με δραματικούς τόνους την πορεία των συνομιλιών με την τρόικα και τις πιέσεις που δέχεται, κάνοντας λόγο για «πολύ δύσκολη τηλεδιάσκεψη» με τους εταίρους.

Τελεσίγραφο Γιούνκερ

Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα έστειλε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που διεμήνυσε μέσω του Spiegel ότι εάν η Ελλάδα δεν σταθεροποιηθεί, δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και θα χρεοκοπήσει το Μάρτιο.

Στον αέρα η συμφωνία

Με τη στάση τους, οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα. «Το PSI, όπως έχει συμφωνηθεί είναι εντάξει, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει αν δεν εξασφαλίσουμε εγγυήσεις για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, ώστε η κατάσταση να γίνει βιώσιμη», επισημαίνει ένας αξιωματούχος.

Μάλιστα, οι ευρωπαίοι διαμηνύουν στη χώρα μας ότι δεν θα πρέπει να θεωρούν αδιανόητη μια άτακτη χρεοκοπία. «Νομίζουν ότι πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να συμβεί το αδιανόητο. Αλλά καλύτερα να το ξανασκεφτούν», αναφέρει.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων, ο αξιωματούχος υποστηρίζει ότι είναι δευτερεύον αυτή τη στιγμή. «Θέλουμε ένα καθαρό χρονοδιάγραμμα νομοθετικής δράσης και περιμένουμε να περάσει η σύμβαση από τη Βουλή το αργότερο τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση, καλύτερη από κάθε υπογραφή», τονίζει.