ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3: Αναμένονται οι αιτήσεις και οι πληρωμές μέσα στην εβδομάδα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3: Αναμένονται οι αιτήσεις και οι πληρωμές μέσα στην εβδομάδα
INTIME

Μέσα στην εβδομάδα  θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων για τη χορήγηση της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Open Tv, «αρχές της εβδομάδας ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης και μέσα στην ίδια εβδομάδα επιδιώκουμε να αρχίσουν οι πληρωμές».

«Υπάρχει κάποια επικοινωνία της ΑΑΔΕ που χρειάζεται να γίνει με την ΕΡΓΑΝΗ αναφορικά με τον αριθμό των εργαζομένων. Προσδοκούμε μέσα στην εβδομάδα να ξεκινήσουμε τις αιτήσεις και να γίνουν και αρκετές πληρωμές», είπε.

«Η τέταρτη Επιστρεπτέα Προκαταβολή είχε αρκετά υπολογιστεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ με ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τον Ιανό, επεσήμανε. Δεν απέκλεισε το πόσο τελικά να είναι υψηλότερο. Επίσης, τόνισε ότι η εθελοντική μείωση ενοικίου έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο.«Θεωρώ ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα το κράτος δεν μπορεί να επιβληθεί σε μία σύμβαση ιδιωτών», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές ενδεχομένως και για να επιδοτήσει όχι μόνον αγορές πετρελαίου αλλά ακόμα και πέλετ, καυσόξυλα ή άλλες πηγές θέρμανσης.

Ακόμη, ο υπουργός επιβεβαίωσε πως «υπάρχουν σκέψεις» για την αλλαγή και επέκταση του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, προβλέπονται 84 εκατ. ευρώ και θα δοθούν πριν την Πρωτοχρονιά προκαταβολικά αλλά, η παρατεταμένη καλοκαιρία και το γεγονός ότι οι δεξαμένες είναι γεμάτες από την προηγούμενη άνοιξη επειδή επιτράπηκε η αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέχρι τον Μάιο, ωθεί το οικονομικό επιτελείο σε ανασχεδιασμό, προκειμένου το επίδομα να ωφελήσει περισσότερους που το έχουν ανάγκη.

Ακόμη, απέκλεισε παράταση ή αλλαγή στα κριτήρια για το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Τέλος, για τις νέες αντικειμενικές αξίες ανέφερε ότι η άσκηση ξεκινάει και πάλι αλλά η ολοκλήρωση της δεν θα είναι εύκολη πριν το 2021.