ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ - Δείτε τις φωτογραφίες

Αυτά είναι τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ - Δείτε τις φωτογραφίες
Pixabay

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ

Κυκλοφόρησαν τα καινούρια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ και η διαφορά τους με τα προηγούμενα είναι ότι αυτά φέρουν την υπογραφή της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ φωτογραφήθηκε με καμάρι με τα νέα χαρτονομίσματα.

Δείτε τα καινούρια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ στη Gallery:

Το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ

Το χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ (€5) είναι το τραπεζογραμμάτιο ευρώ με τη χαμηλότερη αξία και έχει χρησιμοποιηθεί από την εισαγωγή του ευρώ (ως χαρτονόμισμα) το 2002.

Το χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται σε 25 χώρες ως μοναδικό νόμισμα (εκ των οποίων 23 το χρησιμοποιούν νόμιμα), με πληθυσμό περίπου 343 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τον Αύγουστο του 2019, υπήρχαν περίπου 1.927.000.000 χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ σε κυκλοφορία στην ευρωζώνη. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο χαρτονόμισμα του ευρώ όσον αφορά τη κυκλοφορία του, αντιπροσωπεύοντας το 8.3% του συνόλου των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μέσος όρος ζωής του τραπεζογραμματίου των πέντε ευρώ είναι λιγότερο από ένα έτος, πριν να αντικατασταθεί λόγω φθοράς.

Έχοντας διαστάσεις 120 επί 62 χιλιοστών, είναι το μικρότερο εκ των χαρτονομισμάτων του ευρώ και έχει σχήμα γκρι χρώματος. Το χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ απεικονίζουν γέφυρες και αψίδες/πόρτες σε ρυθμό Κλασικής αρχιτεκτονικής (μέχρι και τον πέμπτο αιώνα). Έχει πολλές σύνθετες λειτουργίες ασφάλειας, όπως υδατογραφήματα, αόρατο μελάνι, ολογράμματα και μικροεκτυπώσεις που τεκμηριώνουν την αυθεντικότητα του.

Στις 8 Νοεμβρίου 2012, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η πρώτη σειρά των χαρτονομισμάτων θα αντικατασταθεί από την σειρά Ευρώπη, ξεκινώντας με το χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ στις 2 Μαΐου 2013.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Μια ανάσα από το Καστελόριζο και τη… σύρραξη! Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις