ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Χορήγηση επιδόματος 534 ευρώ σε εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι. 

Διευρύνεται η καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού για εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία και μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ είναι όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Αναστολή εργασίας και επίδομα 534 ευρώ

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας Αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Αν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο το μήνα και για 30 ημέρες θα λάβει 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Απαγορεύονται οι απολύσεις

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Αν η αναστολή διαρκέσει 30 ημέρες, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει για άλλες 30 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown Θεσσαλονίκη: Αυτά τα νέα μέτρα «κλείδωσαν»