ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Click Away: Πώς θα ψωνίσουμε τα Χριστούγεννα – Έτσι θα κινηθεί η αγορά

Click Away: Πώς θα ψωνίσουμε τα Χριστούγεννα – Έτσι θα κινηθεί η αγορά
Η αγορά θα ανοίξει αλλά τέτοιες εικόνες δεν πρόκειται να δούμε στους δρόμους των πόλεων
InTime

Click away: Πότε υπολογίζεται να αρθούν λίγοι από τους περιορισμούς του lockdown για να κινηθεί η αγορά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Με ποιον τρόπο θα κινούμαστε με τα SMS στο 13033 και πώς θα γίνουν τα ψώνια για τις γιορτές. Τα στάδια της μερικής κανονικότητας για να διασωθεί οικονομικά το λιανεμπόριο.

Την ώρα που το δεύτερο κύμα κορονοϊού σαρώνει τη χώρα, με τριψήφιο αριθμό θανάτων και 540 συνανθρώπους μας διασωληνωμένους, υπάρχει τεράστια αγωνία για το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές λόγω του lockdown.

Για πολλές από αυτές η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων φάνταζε σαν μια ευκαιρία να κλείσουν «τρύπες» που – έτσι κι αλλιώς λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει βιώσει η χώρα την τελευταία δεκαετία υπήρχαν – έχουν ανοίξει κι από το πρώτο lockdown όταν και πάλι είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους.

Οι προβλέψεις για άρση των περιορισμών, βέβαια, μόνο αισιόδοξες δεν είναι. Ήδη έχει «κλειδώσει» η παράταση του Lockdown και μετά την 1η Δεκεμβρίου, αφού οι αριθμοί δεν λένε να υποχωρήσουν και η πανδημία συνεχίζει να «θερίζει» τη χώρα. Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο πως θα υπάρξει μια μικρή χαλάρωση των μέτρων ειδικότερα όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να κινηθεί κάπως η αγορά και να μην χτυπήσει «κόκκινο» η οικονομία.

Μόνο με το «ΟΚ» της επιτροπής, «φρένο» για την εστίαση

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να δοθεί το «ΟΚ» από την ομάδα των λοιμωξιολόγων που συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε περίπτωση που δεν δώσουν το «πράσινο φως» οι αρμόδιοι επιστήμονες, δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να αρθούν μέτρα, όπως δήλωσε μόλις χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε πως οι τρεις άξονες του σχεδίου που υπήρχε για να επιστρέψει ένα μέρος της καθημερινότητάς μας, ενόψει των γιορτών, ήταν το άνοιγμα των σχολείων, μετέπειτα το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τέλος η επιστροφή της εστίασης με πολύ αυστηρούς όρους. Φαίνεται πως το τελευταίο είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν ανάψει «κόκκινο» οι ειδικοί, αφού θεωρούν πως όσο αυστηρά κι αν είναι τα μέτρα θα υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού αν επιστρέψει η εστίαση για τις ημέρες των γιορτών.

Επιστροφή τον Δεκέμβριο ανά δεκαήμερο και με SMS

Το πλάνο που φαίνεται να μπαίνει σε εφαρμογή είναι αυτό της σταδιακής επανόδου καταστημάτων ανά δεκαήμερο, με παράλληλη εφαρμογή αυστηρών κανόνων για να μπορεί κανείς να κάνει Χριστουγεννιάτικες αγορές. Δεδομένα θα παραμείνουν ενεργά τα SMS στο 13033 με πιθανότητα να προστεθούν κωδικοί για αγορές από καταστήματα λιανεμπορίου. Οι πληροφορίες σε ό,τι έχει να κάνει με τον χρόνο που θα επιτραπεί στα καταστήματα να σηκώσουν ξανά τα ρολά και να λειτουργήσουν, μιλούν για δυο στάδια. Αναλυτικά:

Α’ Δεκαήμερο

  • Εποχιακά καταστήματα
  • Καταστήματα παιχνιδιών

Β’ Δεκαήμερο

  • Καταστήματα με είδη ένδυσης
  • Καταστήματα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει κερδίσει έδαφος. Πώς θα γίνεται η διαδικασία του click away με τα καταστήματα.AP Images

Το click away – Πώς θα ψωνίσουμε για τις γιορτές

Σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει, όπως δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, θα εφαρμοστεί το «click away» για τις αγορές των πολιτών στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ειδικότερα για τα καταστήματα λιανεμπορίου και τις μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς οι μεγάλες «αλυσίδες» ήδη έχουν ανεβάσει τον «τζίρο» τους μέσα από το e-shopping.

Πώς λειτουργεί, όμως, το συγκεκριμένο σύστημα του click away;

Επί της ουσίας τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν ιστοσελίδα ή ο καταναλωτής να γνωρίζει την γκάμα των προϊόντων τους, για να κάνει την παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Την ίδια στιγμή θα κλείνεται και ραντεβού του καταναλωτή με το εμπορικό κατάστημα, θα λαμβάνει SMS με ώρα παραλαβής και τη διεύθυνση του καταστήματος.

Η παραλαβή θα γίνεται εκτός του χώρου του καταστήματος, από το πεζοδρόμιο, και η επιστροφή στη βάση του καταναλωτή θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο με τα e-shops το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξημένη ζήτηση. Θα πρέπει, λοιπόν, τα μικρότερα καταστήματα να μπουν στη διαδικασία να αναπτύξουν το e-commerce, αφού όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μόλις το 7% του εμπορίου διαθέτει e-shop.

Μια μικρή ανάσα για την οικονομία θα είναι η κίνηση της αγοράς, έστω και με περιορισμούς.InTime

Μικρή «ανάσα» για την οικονομία πιθανό άνοιγμα της αγοράς

Στο ίδιο δελτίο αναφέρθηκε πως από τον ετήσιο τζίρο του εμπορίου, που πέρσι έφτασε στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ προήλθαν από ηλεκτρονικές αγορές των καταναλωτών. Μάλιστα, τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά, ήταν στην περσινή «Black Friday», η οποία πλησιάζει και για τη φετινή περίοδο κι υπολογίζεται πως το ηλεκτρονικό εμπόριο θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενη κίνηση. Είναι ενδεικτικό πως μεγάλες «αλυσίδες» και εταιρίες έχουν «παγώσει» τις πωλήσεις αφού αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση και τα οικονομικά δεδομένα που έχουν γνωστοποιηθεί, τα οποία είναι δυσοίωνα τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για την οικονομία της χώρας συνολικά, θεωρείται ζωτικής σημασίας να βρεθεί η «φόρμουλα» που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί. Έστω και με περιορισμούς, έστω και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να σωθεί, οτιδήποτε κι αν σώζεται από τη λαίλαπα του κορονοϊού που πέρα από την υγεία έχει πλήξει κοινωνία και οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Κλειδώνει» η παράτασή του - Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα