ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σενάριο να μεταφερθούν τα κορονοχρέη το 2021

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Σενάριο να μεταφερθούν τα κορονοχρέη το 2021

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές έχει τονίσει πως η κυβέρνηση κρατάει εφεδρείες, ώστε να μπορεί να εφαρμόζει μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις όταν και όποτε χρειάζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας που στις δημόσιες τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει πως το δίχτυ ασφαλείας θα παραμείνει και θα διευρυνθεί εφόσον χρειαστεί.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέα ρύθμιση 100 – 120 δόσεων, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Όμως, η είδηση από τη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη είναι άλλη.

Ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, για το αν πιστεύει πως υπάρχει δυνατότητα οι επιχειρήσεις να πληρώσουν με τα σημερινά δεδομένα τις υποχρεώσεις (εισφορές, φόρους, ΦΠΑ) που μεταφέρθηκαν για το Μάρτιο – Απρίλιο, ο υπουργός απάντησε τα εξής: Εάν η οικονομία δεν επανέλθει στην κανονικότητα, θέλω να είστε βέβαιοι πως οι υποχρεώσεις που έχουν μεταφερθεί για το Μάρτιο – Απρίλιο, θα μεταφερθούν το 2021.

Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Οικονομικών, που πάντα είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, προϊδεάζει και για άλλες παρεμβάσεις εάν συνεχιστεί η πανδημία.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν έτοιμους διάφορους σχεδιασμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και γι’ αυτό έχουν κρατήσει «καύσιμα».

Βεβαίως ο υπουργός Οικονομικών ζυγίζει σε κάθε περίπτωση τα δημοσιονομικά περιθώρια και πράττει ανάλογα.

Αναφορικά με μια ενδεχόμενη νέα ρύθμιση των 100 – 120 δόσεων, ακόμα δεν έχει κλειδώσει κάτι και θα προηγηθεί συζήτηση με τους θεσμούς.

Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι αποφάσεις αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Σημειώνεται πως το Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφθασαν τα 695 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Από την αρχή του 2020 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται σε 3,59 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη ξεπερνούν πλέον τα 106 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορονοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα