ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

120 δόσεις: Νέα ρύθμιση οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον φόβο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Οι οφειλές που συσσωρεύονται για να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από τον Μάιο ανησυχούν την κυβέρνηση, καθώς είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν σε 12 ή 24 δόσεις που προβλέπει η ειδική ρύθμιση, η οποία θεσπίστηκε ειδικά για τα χρέη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν μετατεθεί για την άνοιξη του 2021, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προστεθούν και χρέη που δεν έχουν πληρωθεί και αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τις νέες αναστολές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες (ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων και ασφαλιστικές εισφορές) για τον μήνα Δεκέμβριο. Ουσιαστικά χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αναζητούν βηματισμό, εφόσον η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης κλείσει μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις παλαιές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, τις υποχρεώσεις της δεύτερης καραντίνας, αλλά και με τις τρέχουσες καταβολές του 2021 και το «ξεπάγωμα» των τραπεζικών δόσεων. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ταμεία, καθώς και νέα κόκκινα δάνεια.

Οι πιέσεις

Η αγορά πιέζει για νέες ρυθμίσεις οφειλών ή ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν δημιουργηθεί και, όπως όλα δείχνουν, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη σχεδιάζουν νέα ρύθμιση οφειλών σε 100-120 δόσεις, στην οποία ενδεχομένως να μπουν και χρέη που δεν αφορούν μόνο την περίοδο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, και πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, θα ενημερωθούν οι θεσμοί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίοι ωστόσο εναντιώνονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς, κατά την άποψή τους, διογκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τα στατιστικά στοιχεία από την τελευταία ρύθμιση 120 δόσεων που είχε θεσπιστεί αρχικά επί ΣΥΡΙΖΑ και βελτιώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν αύξηση των εισπράξεων των παλαιών χρεών (αυτών που δημιουργήθηκαν από το 2019 και πριν) αλλά και μεγάλη μείωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών.

Ταυτόχρονα, οι θεσμοί αντιλαμβάνονται ότι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, και με ορατό τον κίνδυνο για πολλαπλά «λουκέτα» στην αγορά, είναι δύσκολο να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις τα παλαιά χρέη και παράλληλα να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις, τη στιγμή που επί της ουσίας οι επιχειρήσεις λαβωμένες από την κρίση θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ και εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε νέα γενναία ρύθμιση αυτά θα διογκωθούν, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες αναγκαστικές κατασχέσεις λογαριασμών και φυσικά αύξηση των οφειλών περίπου κατά 5 δισ. ευρώ συνολικά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το 2021 οι αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν το νέος έτος, και αυτό καθώς στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανακοινώσει νέα ρύθμιση οφειλών, αναμένεται να «παγώσουν» οι περιορισμένες αυτή τη στιγμή πληρωμές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξέλιξη που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν αποκλείεται, πάντως, το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, να προχωρήσει στη ρύθμιση επί το ευνοϊκότερο των όρων των πρώτων κρατικών δανείων, «κουρεύοντας» το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

Πέτσας για ρύθμιση 120 δόσεων

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Καθημερινής ότι έρχεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις.

«Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Το όριο των ατόμων και τα SMS για... ρεβεγιόν