ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην εφορία

Αντίστροφη μέτρηση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην εφορία
INTIME

Αντίστροφη μέτρηση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην εφορία, καθώς στο διάστημα των επόμενων 24 ημερών, μέχρι το τέλος του μήνα, θα κριθεί εάν οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτεί η εφορία θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο που υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του ποσού των αποδείξεων που θα λείπουν.

Το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων κρύβει παγίδες για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μπορεί η κρίση της πανδημίας και το lockdown να έχουν αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών, καθώς και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτούνται με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου.

Για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον ή στη διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων μειώνεται από το 30% στο 20% για όσους καταβάλλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη).

Τέλος, για φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας η περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.