ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό «κομφούζιο» λόγω τηλεργασίας – Ποιους αφορά

Φορολογικό «κομφούζιο» λόγω τηλεργασίας – Ποιους αφορά
Unsplash

Πολλοί Έλληνες που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς στο εξωτερικό ή σε μεγάλες επιχειρήσεις εκτός Ελλάδος, εργάζονται τους τελευταίους μήνες από την Ελλάδα και όχι από τις έδρες των επιχειρήσεων τους στην αλλοδαπή, καθώς κατά την πανδημία οι εργοδότες τους έχουν υιοθετήσει αποκλειστικό καθεστώς απασχόλησης με τηλεργασία. 

Το καθεστώς αυτό έχει προκαλέσει πολλά θέματα ερμηνείας, ειδικά για το πώς πρέπει να φορολογηθεί το εισόδημά τους, καθώς αυτό παράγεται από εργασία που παρέχεται από την Ελλάδα και όχι από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με οδηγίες που έχει παράσχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το συγκεκριμένο θέμα και τις οποίες έχει υιοθετήσει η ελληνική φορολογική διοίκηση, δεν δημιουργείται μόνιμη εγκατάσταση της αλλοδαπής εργοδότριας επιχείρησης στην Ελλάδα, από μόνο το γεγονός ότι αυτή αποτελεί τον τόπο τηλεργασίας εργαζομένου της, κατά τη διάρκεια των περιορισμών, με βάση την εγκύκλιο.

Σε εναρμόνιση με τα σχόλια του ΟΟΣΑ, η ΑΑΔΕ εξέδωσε στις αρχές της πανδημίας εγκύκλιο με την οποία αποσαφήνισε πως τηλεργασία από το σπίτι (home-office) που οφείλεται σε εργασιακούς περιορισμούς και προκύπτει από κυβερνητικές οδηγίες αποτελεί «ανωτέρα βία». Γι’ αυτό το λόγο, η οικία του εργαζομένου δε μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη εγκατάσταση της αλλοδαπής επιχείρησης δεδομένου ότι η εργασία δεν παρέχεται εκεί κατόπιν απαίτησης της επιχείρησης αλλά στην ουσία επιβάλλεται από τις συνθήκες και έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Ωστόσο, οι οδηγίες της φορολογικής διοίκησης δεν παρέχουν αρκετή ασφάλεια ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων, ειδικά ως προς τον «προσωρινό» και «έκτακτο» χαρακτήρα της τηλεργασίας στο πλαίσιο της πανδημίας, δεδομένου ότι αυτή έφτασε να εκτείνεται σε όλο το φορολογικό έτος 2020.

Όπως σωστά επισημαίνεται, η παρουσία εργαζομένων της αλλοδαπής στην Ελλάδα δεν οφείλεται απαραίτητα σε απαγορεύσεις και περιορισμούς, αλλά ενδέχεται να υιοθετείται από τους εργαζομένους ως ένα μέτρο αυτοπροστασίας απέναντι στην υγειονομική κρίση και να μην αποτελεί επιχειρηματική επιλογή του αλλοδαπού εργοδότη.

Καθώς η δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης στη βάση της τηλεργασίας είναι ένα σημαντικό φορολογικό ζήτημα που ανέδειξε η πανδημία , θα πρέπει σε επίπεδο ΟΟΣΑ και ΕΕ να δοθούν σχετικές οδηγίες, ανεξαρτήτως των πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο νομό - Τι ισχύει για τις καφετέριες και τα sms