ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε επιστήμονες σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Δικαιούχοι είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, οδοντίατροι, κτηνίατροι, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί, μηχανικοί, λογιστές.

Για να λάβουν το επίδομα 400 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματα Απρίλη-Δεκέμβρη 2020, γιατί δεν μπορούν να αντληθούν τα στοιχεία τους από το TAXISnet μιας και δεν έχουν γίνει οι δηλώσεις του 2020.

Παράλληλα, την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το επίδομα των 400 ευρώ αναμένεται να καταβληθεί μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τον καθορισμό των δικαιούχων, του ύψους του επιδόματος, των εισοδηματικών κριτηρίων, των όρων, των προϋποθέσεων της διαδικασίας κ.λπ.

Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο από το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου προσώπου. Επίσης δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης, δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Έκτακτη προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία