ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης στο επίκεντρο του Ecofin

Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης στο επίκεντρο του Ecofin
European Union

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο στου σημερινού Ecofin.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προέβησαν δε σε επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ταχύτερα το επόμενο δίμηνο, αναγνωρίζοντας πως οι επικυρώσεις των σχεδίων είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, εκτίμησε πως οι πρώτες προκαταβολές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν πριν το καλοκαίρι.

Στη βάση αυτή, η Κομισιόν ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την έκδοση των ομολόγων SURE το 2020 και τα διδάγματα που αντλήθηκαν (το SURE είναι το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον περιορισμό του κινδύνου ανεργίας σε καταστάσεις κρίσης, το οποίο δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ έναντι της πανδημίας) και παρουσίασε σε γενικές γραμμές τα συστατικά στοιχεία της δανειοληπτικής στρατηγικής «Next Generation EU».

Παράλληλα, η προεδρία του Ecofin ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά στην επικύρωση της απόφασης για τους ιδίους πόρους, βάσει της οποίας καθορίζεται η μέθοδος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Στο Ecofin εξετάσθηκε και η πορεία των εργασιών όσον αφορά στις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022 και η σύσταση σχετικά με την απαλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στην εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019.

Ακόμη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο προώθησης μιας πρωτοβουλίας της ΕΕ για την παγκόσμια ανάκαμψη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες των αναπτυσσομένων χωρών και των χωρών χαμηλού εισοδήματος να χρηματοδοτήσουν τα σχετικά μέτρα.

Τέλος, το Ecofin εξέτασε την πορεία των εργασιών όσον αφορά στις νομοθετικές προτάσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.