ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η S&P αιφνιδίασε το Υπουργείο Οικονομικών

Η S&P αιφνιδίασε το Υπουργείο Οικονομικών
Την έκπληξή του εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει την Ελλάδα...

Την έκπληξή του εκφράζει το Υπουργείο Οικονομικών για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει την Ελλάδα υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση (negative credit watch).
‘Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η απόφαση της Standard &Poor’s δεν δικαιολογείται δεδομένων των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Όπως μάλιστα επισημαίνει, η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε με μείωση της αξιολόγησης «BB+» της Ελλάδας, εάν αποδειχθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους κρατικούς ομολογιούχους εις βάρος των ιδιωτών.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τους νέους κανονισμούς, τονίζει στην ανακοίνωσή του, θέτοντας την αξιολόγηση «BB+» σε καθεστώς CreditWatch Negative.

Σημειώνει ακόμη πως η απόφαση για τυχόν υποβάθμιση της χώρας θα ληφθεί εντός των επόμενων τριών μηνών.

Διαβάστε επίσης: S& P: Προειδοποιεί για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας