ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κέρδος της Centerbridge από την Cepal, η προίκα της Τράπεζας Κύπρου και οι γκρίνιες των θεσμών

Το κέρδος της Centerbridge από την Cepal, η προίκα της Τράπεζας Κύπρου και οι γκρίνιες των θεσμών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Πως κερδίζει η Centerbridge από την Cepal

Τα σχόλια των αναλυτών για τη συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner για την πώληση του 80% της Cepal Holdings και του 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy, ήταν αναμφίβολα θετικά. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως από το deal δεν βγαίνουν κερδισμένοι μόνον η Alpha και η Davidson Kempner. Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και η Centerbridge Partners η εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών επενδύσεων που έως το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατείχε το 60% της Cepal Holdings.

Η Alpha Bank εξαγόρασε το 60% της Cepal Holdings από την Centerbridge Partners, καταβάλλοντάς μετρητά 35,96 εκατ. ευρώ. Όμως, η συγκεκριμένη συμφωνία πώλησης προέβλεπε και την καταβολή ενδεχόμενου τιμήματος από την τράπεζα στην περίπτωση που η Cepal, πουλιόταν σε τρίτο επενδυτή πάνω από μια προκαθορισμένη τιμή. Σύμφωνα με πληροφορίες τη στήλης, αυτός ο όρος πληρώθηκε κατά τη συνομολόγηση της συμφωνίας μεταξύ της Alpha Bank και της Davidson Kempner. Και έτσι η Centerbridge Partners θα εισπράξει ένα ποσό λίγων εκατομμυρίων.

Αλλά και η Alpha Bank μπορεί στο μέλλον να έχει την ίδια καλή τύχη με την Centerbridge Partners. Αυτό διότι παρά το τίμημα των 267 εκατ. ευρώ της συναλλαγής με την Davidson Kempner, θα μπορεί να εισπράξει πρόσθετα 68 εκατ. ευρώ, εάν επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι.

Με άλλα λόγια η πενταετής ιστορία της Cepal είναι συνυφασμένη με υπεραξίες για εκείνους που έχουν υπάρξει μέτοχοί της…

Τα ελληνικά assets της Τράπεζας Κύπρου

Μπορεί η Τράπεζα Κύπρου να έχει σταματήσει από το 2013 να διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα, ωστόσο εξακολουθεί να έχει έκθεση στη χώρα μας μέσω δανείων και ακινήτων. Μάλιστα, από τις οικονομικές καταστάσεις για το 2020 που δημοσίευσε χθες η κυπριακή τράπεζα, προκύπτει πως το έτος που πέρασε είχε έσοδα σχεδόν 5 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτων της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου πούλησε 2 από τα 26 οικιστικά ακίνητα που διέθετε, 3 από τα 29 γραφεία και άλλα εμπορικά ακίνητα που κατείχε, 3 από τα 32 ακίνητα βιοτεχνιών και βιομηχανιών που είχε στο χαρτοφυλάκιο της, 1 από τα 7 αγροτεμάχια που διέθετε, καθώς και ένα οικόπεδο. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα των δανείων της στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 121 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 139 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Πέραν των προαναφερόμενων, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, υπήρχε έκθεση του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, ύψους 270 εκατ. ευρώ, που αφορούσε σε δάνεια και ακίνητα , η οποία μάλιστα αναγνωρίσθηκε ως κύρια δραστηριότητα, καθώς αποτελεί έκθεση στα πλαίσια των συνήθων εργασιών του πιστωτικού ιδρύματος. Εν κατακλείδι, ο «μαύρος» Μάρτιος του 2013 δεν εκμηδένισε τις εν Ελλάδι δραστηριότητες του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.

Γαλαντόμο με τις αμοιβές το ΤΧΣ

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να αναφερόμαστε συχνά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο αυτό θα συνεχίσει να γίνεται έως ότου η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή των διατάξεων που αφορούν στην αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου. Αυτές οι αλλαγές θα προσδιορίσουν τη συμμετοχή του ΤΧΣ (με το καθεστώς του ιδιώτη επενδυτή) στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, και ως εκ τούτου θα είναι καθοριστικές για το πόσα χρήματα θα ανακτήσει το Δημόσιο από την επένδυσή του στην τράπεζα την τελευταία οκταετία.

Σήμερα ωστόσο θα σας ενημερώσουμε για τα παράδοξα των οικονομικών καταστάσεων του ΤΧΣ. Βλέπετε η Διοίκηση του ΤΧΣ εδέησε και εξέδωσε τις οικονομικές καταστάσεις 9μηνου 2020, λίγο πριν μπούμε στο Μάρτιο του 2021. Τί πληροφορηθήκαμε από αυτές; Πως εν μέσω πανδημίας οι αμοιβές του ΤΧΣ προς δικηγόρους και συμβούλους επιχειρήσεων εκτοξεύθηκαν. Συγκεκριμένα, οι αμοιβές προς δικηγόρους στο 9μηνο 2020 ανήλθαν στις 951.000 ευρώ, από 454.000 ευρώ στο 9μηνο 2019. Το γιατί συνέβη αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνον η επικεφαλής νομικών υπηρεσιών του ΤΧΣ. Αλλά δεν είναι μόνον οι νομικές υπηρεσίες που αυξήθηκαν. Και οι αμοιβές που έδωσε – εν μέσω πανδημίας- προς συμβούλους επιχειρήσεων το ΤΧΣ στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 ήταν αισθητά αυξημένες. Ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, από 1,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2019. Θα αναρωτηθείτε τί έκανε το Ταμείο αυτούς τους μήνες για να δικαιολογεί αυτά τα κόστη. Αυτό αναρωτιόμαστε και εμείς…

Οι θεσμοί για τα Πόθεν Έσχες

Περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά στις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα και ειδικά στον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, ο κατάλογος των πολιτικά εκτεθειμένων ατόμων που πρέπει να υποβάλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων (Πόθεν Έσχες) δεν έχει ακόμη ευθυγραμμιστεί με τη διεθνή πρακτική, ενώ υπογραμμίζεται - με μάλλον υποτιμητικό ύφος- πως οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους των Πόθεν Έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές βάσεις δεδομένων, όπως αυτή της ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση αναφέρει πως τα αποτελέσματα του ελέγχου των Πόθεν Έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων για τα έτη 2016-2019 θα δημοσιευθούν το φθινόπωρο του 2021. Αισιόδοξο μας ακούγετε...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.