ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νησιά της Σιθωνίας, η Μελίνα της ΕΚΤ και η περίπτωση της Finansbank

Τα νησιά της Σιθωνίας, η Μελίνα της ΕΚΤ και η περίπτωση της Finansbank

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Νησιά προς πώληση

Εάν διαθέτετε 6 με 10 εκατ. ευρώ και λατρεύετε την Χαλκιδική μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας «Σκορπιό». Στη Σιθωνία και συγκεκριμένα στον Νέο Μαρμαρά και στην Αγία Κυριακή, αλλά και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, υπάρχουν πευκόφυτα νησιά έκτασης από 104.000 τ.μ. έως 700.000 τ.μ. που είναι προς πώληση από 14 έως 58 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αλλά η αγορά ενός νησιού, στην Χαλκιδική ή αλλού, δεν είναι βεβαίως μια τόσο εύκολη υπόθεση. Πέραν των φορολογικών και πολεοδομικών διατυπώσεων που απαιτούνται, πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος αγοραστής νησιού ή νησίδας περνάει και από τον «έλεγχο» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της ΕΥΠ και της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Βλέπετε το Ελληνικό Κράτος πρέπει να ξέρει σε ποια χέρια καταλήγουν τα νησιά του.

Η στήλη πληροφορείται πως προσφάτως μια εταιρεία πετρελαιοειδών εμφανίσθηκε ως αγοραστής νησίδας στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας δεν ήταν άμεσα «ορατός» και έτσι οι Αρχές ενέσκηψαν με ενδιαφέρον στην υπόθεσή. Κατά πληροφορίες επρόκειτο για εφοπλιστή. Ωστόσο, η συναλλαγή αυτή έχει και ουρά ως προς το ελεγκτικό – εποπτικό της σκέλος…

Οι AML αναφορές

Καθώς ο λόγος για την εποπτεία, να σας ενημερώσω πως οι AML μονάδες των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή τα τμήματα κατά του ξεπλύματος χρήματος, έχουν ανεβάσει ταχύτητα. Οι Αναφορές Υπόπτων Συναλλαγών (Suspicious Transaction Reports – STRs) που παράγουν, είναι όλο πιο τακτικές και όλο και πιο τεκμηριωμένες. Προ ημερών μαθαίνουμε πως η AML μονάδα μιας συστημικής τράπεζας χειρίσθηκε μια υπόθεση που θεωρήθηκε ολίγον ύποπτη. Αφορούσε στην πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας δημοσιογράφου σε εταιρεία με έδρα την Κύπρο έναντι 700.000 ευρώ. Γιατί η συναλλαγή θεωρήθηκε ύποπτη δεν γνωρίζουμε να σας πούμε. Αυτό που όμως ξέρουμε είναι πως ο σχετικός φάκελος STR της τράπεζας έχει φθάσει στα κατάλληλα χέρια.

Η Μέλινα της ΕΚΤ

Ο Χρήστος Παπουτσής, ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Παγκόσμιά Τράπεζα, έχει πολλούς λόγους για να καμαρώνει για την κόρη του Μελίνα Παπουτσή, η οποία θεωρείται επιτυχημένη οικονομολόγος. Η Μελίνα με προπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ, μεταπτυχιακό στο Yale και διδακτορικό από το Columbia Business School εργάζεται σήμερα ως Senior Economist στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα χθες η ΕΚΤ δημοσίευσε μια εργασία της Melina Papoutsi (αγγλιστί) με τον τίτλο «Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον υπεύθυνο δανείου σας – Η συνέχεια των σχέσεων και η επαναδιαπραγμάτευση δανείου».

Η εν λόγω μελέτη είναι από εκείνες που τροφοδοτούν συζητήσεις. Αφενός έχει ελληνικό ενδιαφέρον διότι αξιοποιεί ένα σύνολο δεδομένων που αφορούν στη διαχείριση εταιρικών δανείων κατά τη μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος την περίοδο των Μνημονίων (2012-2015). Αφετέρου καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα που στη σύγχρονη τραπεζική πρακτική δεν είναι πλήρως αποδεκτά. Η κ. Παπουτσή διαπίστωσε πως οι εταιρείες που έρχονται αντιμέτωπες με διακοπή της σχέσης τους με το τραπεζικό στέλεχος που διαχειρίζεται τα δάνεια τους, είναι λιγότερο πιθανό να επαναδιαπραγματευθούν ένα νέο δάνειο με την ίδια τράπεζα, λαμβάνουν αυστηρότερους όρους όταν συνομολογούν νέα δάνεια και καταλήγουν να μειώνουν το συνολικό δανεισμό τους. Κατά την κ. Παπουτσή, καθώς οι επαναδιαπραγματεύσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων αναμένεται να αυξηθούν μετά την πανδημία, η σχέση μεταξύ δανειστή και οφειλέτη καθίσταται ακόμη πιο σημαντική για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου και την προσφορά των πιστώσεων.

Εθνική Ασφαλιστική όπως Finansbank;

Τι σχέση μπορεί να έχει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC - που πλέον είναι πιο κοντά από ποτέ - με τον Μάρτιν Τζούρντα και τον Άρειο Πάγο; Μεγάλη, πολύ μεγάλη. Πρώτα απ’ όλα γιατί, όπως πληροφορείται η στήλη, ο «παραιτηθείς» επικεφαλής του ΤΧΣ ήταν ένας από τους λόγους που «πάγωνε» η διαδικασία, καθώς δεν ήταν φιλικά διακείμενος στο ενδεχόμενο πώλησης στο CVC. Και, ελέγχοντας πάνω από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, μπορούσε ανά πάσα στιγμή να «τραβήξει το χαλί» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσο για τον Άρειο Πάγο, η απόφαση περί συνταγματικότητας του νόμου για τις εγκλήσεις των τραπεζιτών έλυσε τα χέρια εκείνων που έπρεπε να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από το ντιλ, είτε μέσα από την Εθνική Τράπεζα είτε από το ΤΧΣ. Τώρα, αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα προκηρυχθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την επικύρωση της διαδικασίας από τους μετόχους, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της πώλησης της Finansbank. Με βάση τις πληροφορίες της στήλης ο Παύλος Μυλωνάς το απέφευγε μέχρι πρότινος, καθώς έκρυβε κακοτοπιές. Εφόσον όμως έχει κλειδώσει το «πράσινο φως» του ΤΧΣ πλέον δεν έχει κανέναν λόγο να μην το κάνει.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.