ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκρεμείς συντάξεις: «Ψαλίδι» στις χρονοβόρες διαδικασίες - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Εκκρεμείς συντάξεις: «Ψαλίδι» στις χρονοβόρες διαδικασίες - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Αυξήθηκαν οι απονομές των συντάξεων κατά 31,18% για το 2020 - Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου. 

Στις 21.286 ανέρχεται το πλήθος των αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης κατά τις πρώτες επτά ημέρες λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υψηλός αριθμός των αιτήσεων υποδηλώνει το μεγάλο ενδιαφέρον όσων έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης να ενταχθούν στο μέτρο της προκαταβολής σύνταξης και παράλληλα αποδεικνύει πως η πλατφόρμα είναι φιλική, λειτουργική και εύκολη στη χρήση της από τον κάθε χρήστη.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και θα είναι ανοικτή για αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις Απριλίου 2021: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Ειδικότερα σημαντικό τμήμα της αύξησης αυτής προήλθε μέσω της ψηφιακής απονομής «ΑΤΛΑΣ» από τον Ιούλιο του 2020. Από την έναρξη της υπηρεσίας μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ψηφιακά μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» συνολικά 22.587 συντάξεις, εξ αυτών 18.058 αφορούν σε μεταβιβάσεις και 4.529 σε συντάξεις γήρατος αγροτών.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ παρόλο που το πρόβλημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων εξακολουθεί να είναι σημαντικό, από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει σημαντική αύξηση στο ρυθμό απονομής των συντάξεων εν μέσω πανδημίας όπου οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ λειτούργησαν για πέντε (5) μήνες με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Οι νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις από το 2017 που ιδρύθηκε ο e-ΕΦΚΑ, με το φαινόμενο να εμφανίζεται πιο έντονο το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος του 2019 (αύξηση 18,53% - 9.494 περισσότερες νέες αιτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018).

Οι αιτήσεις καταγράφονται με βάση την ημερομηνία υποβολής αντί της ημερομηνίας καταχώρησης στο πληροφοριακό σύστημα στο παρελθόν, καθώς στα τέλη του 2019 διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός αιτημάτων τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί για πολλούς μήνες.

To Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γνωστό δικηγόρο - εργατολόγο κ. Διονύση Τεμπονέρα για να μας εξηγήσει που οφείλεται η αύξηση της απονομής των συντάξεων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο η επιτάχυνση συντάξεων οφείλετε στους εξής λόγους:

1. Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης. Προωθούνται αλλαγές σε κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να συμπτυχθούν τα βήματα που σήμερα απαιτούνται. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα το σύστημα συνταξιοδότησης να είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο.

2. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Στο πλαίσιο της ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» δρομολογείται η υποβολή και επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος μόνο ηλεκτρονικά, όπως γίνεται και με τις φορολογικές δηλώσεις.

3. Πρόσληψη 100 υπαλλήλων με 18μηνες συμβάσεις. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη 100 υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με συμβάσεις έργου 18 μηνών, οι οποίοι θα απασχολούνται μόνο για τη διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Βάσει της απόφασης, θα υποβληθεί αίτημα στο ΑΣΕΠ ώστε να χορηγήσει βεβαίωση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου στον e-ΕΦΚΑ, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτήν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, Διοικητικού - Οικονομικού. Η συνολική δαπάνη φτάνει τα 2,45 εκατ. ευρώ έως και το 2023.

4. Απασχόληση συνταξιούχων. Έχει ήδη δρομολογηθεί η απασχόληση συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων τέως φορέων κοινωνικής ασφάλισης με συμβάσεις μίσθωσης έργου και αμοιβή με βάση την απόδοσή τους. Έχει ήδη εγκριθεί δαπάνη μισθοδοσίας ύψους 560.000 ευρώ.

5. Πρόσληψη 186 μόνιμων υπαλλήλων. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθούν δύο προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 186 μόνιμων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ. Οι νεοδιοριζόμενοι θα αξιοποιηθούν στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και στην απονομή συντάξεων.

Ωστόσο όπως σχολίασε ο κ. Τεμπονέρας το πρόβλημα ήταν οι εκκρεμείς συντάξεις, όχι οι μελλοντικές «η προκαταβολή σύνταξης, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, προκείμενου να μην «παραπονιούνται» οι συνταξιούχοι, αφού θα λαμβάνουν ένα ποσό, ακόμα κα αν αυτό είναι επίδομα απόλυτης φτώχειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Συνολικά, το ποσό που αναμένεται να πάρουν θα είναι από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα, συν τα αναδρομικά τους μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή της οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τεμπονέρας οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

  • 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω.
  • 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.
  • 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.
  • 360 ευρώ, αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Απογοητευτικά τα στοιχεία από τα λύματα, «καμία τάση ύφεσης»