ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Απογοητευτικά τα στοιχεία από τα λύματα, «καμία τάση ύφεσης»

Κορονοϊός - Θωμαΐδης στο Newsbomb.gr: Απογοητευτικά τα στοιχεία από τα λύματα, «καμία τάση ύφεσης»

Ερωτώμενος για το αν η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα ο κ. Θωμαϊδης εκτίμησε ότι η Αττική θα δίνει και το επόμενο διάστημα, πάνω από 1.000 νέα κρούσματα

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ με 3.465 μολύνσεις εκ των οποίων οι 1.711 καταγράφονται στην Αττική. Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών με την κατάσταση να μην δείχνει ότι μπορεί να βελτιωθεί σύντονα.

Ξεκάθαρος ως προς αυτό εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος με βάση τις αναλύσεις των δειγμάτων της Αττικής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα λύματα αυτή τη στιγμή, εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και δεν δείχνουν καμία τάση ύφεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο και επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν καταγράφεται μόνο στην Αττική αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε στο "πικ" και συνεχίζουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα δείγματα από τα λύματα της Αττικής είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα για πάνω από ένα μήνα καταγράφοντας μεγάλη διασπορά.

Για το γεγονός ότι παρά το παρατεταμένο lockdown που έχει επιβληθεί, η διασπορά του ιού εξακολουθεί με υψηλούς ρυθμούς να υφίσταται ο καθηγητής ανέφερε ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι μεταλλάξεις, στις οποίες έχει κυριαρχήσει κατά πολύ το βρετανικό στέλεχος.

«Η αύξηση που βλέπουμε οφείλεται στις μεταλλάξεις και την διασπορά τους. Είναι πιο μεταδοτικές και αυξάνουν το ιικό φορτίο ανά άτομο», τόνισε ο κ. Θωμαϊδης.

Ερωτώμενος για το αν η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα ο κ. Θωμαϊδης εκτίμησε ότι η Αττική θα δίνει και το επόμενο διάστημα, πάνω από 1.000 νέα κρούσματα χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε ακόμα και 2.000. «Ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι σταθερά υψηλός με αποτέλεσμα να δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας», κατέληξε ο κ Θωμαϊδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.