ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
INTIME

Με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και την άρση του πλαφόν των είκοσι πελατών ανά κατάστημα σε όλη τη χώρα λειτουργεί από σήμερα η αγορά με το click away και το click inside και το ραντεβού να παραμένει, παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων. 

Έστω και με μικρά βήματα η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει την αγορά σε ρυθμούς κανονικότητας οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν να ξανακλείσουν και πάλι οι επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτόν στα μέτρα της περασμένης Παρασκευής και μετά την εισήγηση των «ειδικών» δεν δόθηκε το πράσινο φως για το άνοιγμα στην Κοζάνη, ούτε και για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων.

Από σήμερα η αναλογία ατόμων ανά εμβαδόν καταστήματος θα είναι για τις επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης. Παράλληλα ανοίγουν και τα καταστήματα του ΟΠΑΠ εκτός των ΟΠΑΠ play.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία με περισσότερους πελάτες είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν αρχικά επιλέξει να ανοίξουν τα καταστήματά τους μόνο με click away από σήμερα να προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους και για click in shop.

Χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι τα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά. «Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Εμείς ζητήσαμε και να ανοίξουν. Η επιτροπή δίστασε και είπε να περιμένουμε μία εβδομάδα. Θα το θέσουμε και την επόμενη εβδομάδα».

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι από σήμερα «η Πάτρα λειτουργεί κανονικά, όπως και η Αθήνα με click inside και click away. Η Θεσσαλονίκη θα έχει κανονικά click away, άρα ένα βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης σε κάποιον βαθμό ικανοποιείται και θα αρχίσει να κινείται η αγορά. Για την Κοζάνη δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πετύχουμε το ίδιο διότι εκεί η πανδημία μαίνεται».

Επίσης από σήμερα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου τα κυλικεία που λειτουργούν εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων (λυκείων και σχολείων ειδικής αγωγής), θα μπορούν να πωλούν μόνο προσυσκευασμένα προϊόντα από τον επιτρεπόμενο κατάλογο, με τη διαδικασία «παραλαβής από το κατάστημα» (take away) ενώ απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα και οι ορθοστάτες, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η διασφάλιση συνθηκών εξαερισμού, ενώ οι επιχειρήσεις αυτές παραμένουν εντός του πλαισίου οικονομικών ενισχύσεων, που ισχύει για τον κλάδο της εστίασης.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι πρόθεση της κυβέρνησης σύντομα είναι να ανοίξουν και τα κέντρα αισθητικής. «Υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα στην αγορά διότι όσο τα κρατάμε κλειστά, πολλές από τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν τις αντικαθιστούν άλλες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές. Η δική μου γνώμη και η πρόταση είναι ότι εφόσον έχουμε ανοίξει τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης άκρων και εφόσον τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες σε αυτά, θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να ανοίξουμε και τα κέντρα αισθητικής.

Προς το παρόν η Επιτροπή παραμένει αρνητική» είπε. Πάντως τελευταία αναμένεται να ανοίξουν τα γυμναστήρια, και για τον σκοπό αυτόν η κυβέρνηση ετοιμάζει ειδικό πακέτο οικονομικής στήριξη στα γυμναστήρια, καθώς έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.