ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Για ποιους φορολογούμενους «παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Για ποιους φορολογούμενους «παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Η εισφορά αλληλεγγύης φέτος δεν θα χρεωθεί στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

«Ανάσα» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για χιλιάδες άλλους φορολογουμένους, προσφέρει η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη γνωστή φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη για να μας ενημερώσει για το τι ισχύει φέτος για την εισφορά αλληλεγγύης.

«Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι (για τα εισοδήματα του 2021), όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και όσοι λαμβάνουν μερίσματα θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος» επισήμανε η γνωστή φοροτεχνικός.

«Στις ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών, στις μη μόνιμες μειώσεις φόρων, με στόχο, ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο, να μονιμοποιηθούν βρίσκεται και η αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022» υπογράμμισε η κυρία Μακριδάκη.

«Αν και το βασικό σενάριο προβλέπει το «πάγωμα» της εισφοράς να συνεχίσει να ισχύει όπως και σήμερα για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και για εισοδήματα από ενοίκια, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί λύση η οποία να μην δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των πολιτών. Με βάση την λογική αυτή, για να υπάρξει ισότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης πρέπει να λειτουργήσει υπέρ όλων, να ισχύσει για όλους τουλάχιστον από κάποια χρονική στιγμή και μετά» είπε η κυρία Μακριδάκη.

«Πάγωμα» και για το 2023

Η αύξηση στις αποδοχές (μέσω της αναστολής της εισφοράς και της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών) θα διατηρηθεί και το 2022. Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 σηματοδοτεί επί της ουσίας και την κατάργησή της. Υπό αυτό το πρίσμα περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα απαλλαγούν και το 2022 από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Αλλά ο παράγοντας που καθορίζει τις οριστικές αποφάσεις είναι πάντα η εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί στην οικονομία μας, μετά την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

«Εάν οι συνθήκες κατά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση διαμορφωθούν εντός των πλαισίων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο τουρισμός κινηθεί σε καλά επίπεδα και δεν προκύψουν έκτακτες ανάγκες και προβλήματα τότε η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 θα ισχύσει και για τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων» επισήμανε.

Η κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης βάση των εισοδημάτων που εισπράττονται :

Κλίμακα Υπολογισμού

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% ως εξής :

  • 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
  • 2,2% για εισόδημα 12.000 έως 20.000 ευρώ
  • 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
  • 6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
  • 7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ
  • 9% για εισόδημα από 65.001 έως 220.000 ευρώ
  • 10% για εισόδημα άνω των 220.000 ευρώ

«Μέσα με τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τα έντυπα με την ενημέρωση όλων των επιπλέον κωδικών και στοιχείων που θα πρέπει φέτος να δηλωθούν , και θα καθρεφτίζουν τα στοιχεία των νέων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε τελευταία» κατέληξε η φοροτεχνικός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Mια «ανάσα» μακριά το άνοιγμα της εστίασης - Οι κανόνες που θα ισχύουν από αύριο