ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτυχία εάν ο τζίρος της εστίασης ανέλθει το 2021 στο 50% του τζίρου του 2019

Επιτυχία εάν ο τζίρος της εστίασης ανέλθει το 2021 στο 50% του τζίρου του 2019
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί από μακροοικονομικής άποψης κρίσιμη εξέλιξη για την τάση της εγχώριας ζήτησης και την επίδρασή της στις τιμές.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των οικονομολόγων, εάν η πλειονότητα των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας διατηρηθεί στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, με σαφώς περισσότερες επιχειρήσεις σε λειτουργία από προηγούμενα lockdowns, και με τουριστική κίνηση σταδιακά αυξανόμενη από τα μέσα Μαΐου, η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να ενισχυθεί από 2,5% έως 3,5% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η ενίσχυση της κατανάλωσης θα προέλθει από την αναθέρμανση της δραστηριότητας και της απασχόλησης σε ορισμένους από τους κλάδους οι οποίοι υπέστησαν το εντονότερο πλήγμα από την πανδημική κρίση, όπως το λιανικό εμπόριο η εστίαση και ο τουρισμός, με τα έσοδα στον τελευταίο κλάδο να προβλέπεται να ανέλθουν στο 45-50% του επιπέδου τους το 2019, από 24% το 2020.

Ανοδικά θα κινηθεί η απασχόληση και στη μεταποίηση, κυρίως χάρη στη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος, και στην ευρωζώνη, που είναι ο κύριος εξαγωγικός προορισμός των ελληνικών προϊόντων.

Υπό αυτό το σενάριο μακροοικονομικών εξελίξεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες τάσεις στη ζήτηση και τις υπόλοιπες βασικές συνιστώσες του εγχώριου δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς και τον αντιπληθωρισμό στην αρχή του 2021 (-1,6%), προβλέπεται ρυθμός ενίσχυσής του συνολικά το τρέχον έτος κατά 0,1% με 0,3% σε σύγκριση με το 2020. Η οριακή αύξηση θα προέλθει κυρίως από τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και την υποχώρηση της αρνητικής επίδρασης της φορολογίας.

Στην περίπτωση βραδύτερης αποκλιμάκωσης της τρέχουσας έξαρσης πανδημίας, στην Ελλάδα και διεθνώς, έως αργά στο δεύτερο τρίμηνο, με την πλειονότητα των μέτρων προστασίας δημόσιας υγείας να διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και αρκετά πιθανή μια νέα έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο, μάλλον ηπιότερη των προηγούμενων, (δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο), η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί από 1% έως 1,5% το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

Ακολούθως, η ενίσχυση της δραστηριότητας στους κλάδους που αναφέρθηκαν στο βασικό σενάριο θα είναι ηπιότερη, με εκκίνηση δραστηριότητας στον τουρισμό από αρχές-μέσα Ιουνίου. Υπό το συγκεκριμένο σενάριο, προβλέπεται ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή να υποχωρήσει στην περιοχή του 0,3 -0,5%.

Ροή Ειδήσεων