ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πιστοποιητικό της KPMG, οι «αταξίες» γνωστού εστιατορίου και το deal Motor Oil - Fortress

Το πιστοποιητικό της KPMG, οι «αταξίες» γνωστού εστιατορίου και το deal Motor Oil - Fortress

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το πιστοποιητικό της Attica Bank

Δόθηκε το πιστοποιητικό ελέγχου της Attica Bank από την KPMG, κάτι που θα επιτρέψει τη επαναδιαπραγμάτευση από σήμερα των μετοχών της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η στήλη πληροφορείται πως πίσω από την χορήγηση του πιστοποιητικού υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο, ωστόσο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτό σε εύθετο χρόνο. Μπορούμε πάντως να σας πληροφορήσουμε πως ο Senior Partner της KPMG Νίκος Βουνισέας, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ήταν διαρκώς στα τηλέφωνα για το θέμα και πως για την υπόθεση αναγκάσθηκε να συνομιλήσει και με εποπτικές Αρχές. Πάντως, η χορήγηση του πιστοποιητικού δεν θα είναι το τέλος του δράματος για την Attica Bank. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, κάτι που έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Στη βάση όσων θα περιγράφονται στις υπουργικές αποφάσεις, η τράπεζα θα εκδώσει μετοχές υπέρ του Δημοσίου, ώστε να αποζημιώσει το κράτος για τη μη δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών παλαιότερων ετών. Αμέσως μετά θα τρέξει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, που θα πρέπει βάλει από 150 έως 300 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον έλεγχο της Attica Bank. Εν συνεχεία μέσω του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ» θα δρομολογηθεί η τιτλοποίηση «Ωμέγα» ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία θα καθαρίσει τον ισολογισμό της τράπεζας από «κόκκινα» δάνεια. Πλέον όλα τα παραπάνω θα βρίσκονται και στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Μη Συστημικών Τραπεζών του SSM, η οποία όπως πληροφορούμαστε είναι σε διαρκή ετοιμότητα να υποδεχθεί αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για διεξαγωγή Asset Quality Review (ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού) στην Attica Bank. Αλλά αυτό θα γίνει μόνον εάν το ζητήσει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πόσες αποδείξεις θες…

Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Λίγο πριν το Πάσχα μεγαλοστέλεχος επιχείρησης έκανε παραγγελία άνω των 100 ευρώ από γνωστό εστιατόριο των βορείων προαστίων μέσω δημοφιλούς πλατφόρμας delivery. Όταν το –πραγματικά νόστιμο- φαγητό έφτασε στο σπίτι, διαπίστωσε ότι η απόδειξη ήταν άφαντη. Κάλεσε λοιπόν την πλατφόρμα, η οποία και τον ενημέρωσε πως έπρεπε να συνεννοηθεί απευθείας με το κατάστημα. Αυτό και έκανε. Πήρε τηλέφωνο και ανέφερε πως δεν είχε λάβει την απόδειξη, εισπράττοντας την κλασσική –και μάλλον ξανα-ειπωμένη απάντηση- πως «είχαμε πολλή δουλειά, το ξεχάσαμε, κλπ, κλπ». Έτσι λοιπόν την επόμενη ημέρα φρόντισε να παραλάβει τις αποδείξεις από το εστιατόριο μέσω συνεργάτη του και να τις προσκομίσει στο λογιστήριο της επιχείρησής του. Μέχρι εδώ θεωρητικά καλά. Μόνο που πριν από λίγες ημέρες, οπότε έκλειναν τα εξοδολόγια του μήνα έλαβε ένα περίεργο τηλεφώνημα από το λογιστήριο. Όπου τον ενημέρωναν ότι οι αποδείξεις που είχε προσκομίσει από το προαναφερθέν εστιατόριο των βορείων όχι μόνο δεν αντιστοιχούσαν στο ακριβές ποσό, αλλά περίπου οι μισές ήταν από άλλο κατάστημα! Προφανώς η αρχική απόδειξη δεν είχε κοπεί ποτέ και το μαγαζί προσπάθησε να το «μπαλώσει» βρίσκοντας αποδείξεις από τη δευτερογενή αγορά…. Εμείς το μόνο που θα λέγαμε είναι ότι αυτά καλό είναι να μην γίνονται αλλιώς το κατάστημα κινδυνεύει να έχει την τύχη δημοφιλών πελατών του.

Το deal Motor Oil - Fortress

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση από την Motor Oil ενός χαρτοφυλακίου 11 εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW, που ανήκουν σε εταιρείες συμφερόντων του private equity fund Fortress. Τα εν λόγω αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιρειών. Η αξία της συναλλαγής εκτιμάται σε 123,5 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Teforto Holdings Limited, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Motor Oil. Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπό εξαγορά εταιρείες διαθέτουν και ένα χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.

Οι συμμετοχές των τραπεζών

Ξέρετε σε πόσες εισηγμένες εταιρείες οι τράπεζες διαθέτουν μετοχές άνω του 5%; Σε 14. Πρόκειται για το 7% περίπου του συνόλου των εισηγμένων επιχειρήσεων. Αυτό έχει γίνει κυρίως λόγω της μετοχοποίησης των χρεών των εν λόγω εταιρειών. Δηλαδή οι τράπεζες έγιναν από «ανάγκη» και όχι από επιλογή μέτοχοί τους. Ποιες είναι οι εισηγμένες στις οποίες έχουν μεγάλα ποσοστά τα πιστωτικά ιδρύματα; Η Creta Farms, η SATO, η ΑΕΓΕΚ, η ANEK, η Byte, η Frigoglass, η ΚΕΚΡΟΨ, η Space Hellas, η Attica Συμμετοχών, η MIG, η Mermeren Kombinat, η Trastor, η Καραμολέγκος και η Alpha Trust-Ανδρομέδα. H Alpha Bank διαθέτει μετοχική παρουσία άνω του 5% σε επτά εισηγμένες. H Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει μετοχική παρουσία σε έξι εισηγμένες. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει μετοχική παρουσία άνω του 5% σε τέσσερεις εισηγμένες. Τέλος, η Eurobank διαθέτει μετοχική παρουσία σε δύο εισηγμένες.

Ετοιμάζεται το Skroutz Plus

Μεγάλη είναι η κινητικότητα στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου πολλοί παίκτες ετοιμάζουν νέες υπηρεσίες. Όπως, για παράδειγμα, η Skroutz, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι σε φάση δοκιμών μίας νέας υπηρεσίας, εν ονόματι Skroutz Plus. Πρόκειται για μία συνδρομητική υπηρεσία που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους κάνουν τις παραγγελίες τους μέσω της πλατφόρμας Skroutz να έχουν δωρεάν μεταφορικά. Το κόστος της υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στα 17 ευρώ το χρόνο χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, να αλλάξει όταν η συγκεκριμένη υπηρεσία καταστεί εμπορικά διαθέσιμη στο ευρύ κοινό (πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες). Το ενδιαφέρον είναι πως το Skroutz Plus θα καλύπτει το σύνολο της Επικράτειας, με δύο περιορισμούς: η κάθε παραγγελία να είναι συνολικής αξίας τουλάχιστον 20 ευρώ και το βάρος να μην ξεπερνά τα 20 κιλά. Η υπηρεσία χαρακτηρίζεται ενδιαφέρουσα γιατί απαντά σε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι το επιπλέον κόστος των μεταφορικών, το οποίοι διάφορα online καταστήματα προσπαθούν να απαντήσουν με διάφορους τρόπους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.