ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στην κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα

Πιέσεις στην κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα
AP

Οι υποδείξεις για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αναμένεται να είναι η αιχμή του δόρατος των δανειστών στην έκθεσή τους για τη 10η αξιολόγηση, με την οποία θα εντείνουν τις πιέσεις τους για εξόφληση των χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης πήρε αναβολή κατά μία εβδομάδα, και πιθανότατα για τις αρχές Ιουνίου, λόγω της έγκρισης των σχεδίων ανάκαμψης των κρατών - μελών.

Τα αποκαλυπτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – η αξιολόγηση συνδέεται με δόση περίπου 645 εκατ. ευρώ – αποτελούν και δείγμα των προθέσεων της δημοσιονομικής πολιτικής των επόμενων μηνών.

Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση. Διόλου τυχαίο που στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αρμόδια στελέχη μεταφέρουν το θετικό κλίμα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκε η 10η αξιολόγηση των θεσμών – με καταγραφή προόδου σε μεταρρυθμίσεις, στον πτωχευτικό κώδικα, στην κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης κ.λπ.

Αποτελεί μελανό σημείο το κομμάτι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες – όπως και το θέμα των εκκρεμών συντάξεων –, όπου αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, ίσως η Κομισιόν το επαναφέρει στο προσκήνιο, μαζί με το ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Τα μηνύματα που στέλνουν πάντως οι αξιωματούχοι των θεσμών είναι «μεταρρυθμίσεις» και «υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης», ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη και να αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες της επιστροφής της χώρας στη δημοσιονομική ισορροπία.