ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα κάνετε εάν ο λογιστής σας νοσηλευτεί με κορωνοϊό πριν υποβάλει τη δήλωση σας

Τι θα κάνετε εάν ο λογιστής σας νοσηλευτεί με κορωνοϊό πριν υποβάλει τη δήλωση σας
Pixabay

Μπορεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων να ξεκίνησε χθες για 6,5 εκατομμύρια φορολογουμένους και το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί να είναι διευρυμένο και να εκτείνεται για 92 ημέρες, έως τις 27 Αυγούστου 2021, ωστόσο η πανδημία και ο κορωνοϊός δημιουργούν ειδικές συνθήκες και απρόοπτα, για τα οποία η φορολογική διοίκηση λαμβάνει ειδική μέριμνα.

Ήδη έχει προβλεφθεί πως σε περίπτωση που λογιστής φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορονοϊό και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορονοϊό, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική βεβαίωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του ιδίου και των εντολέων πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει για τους εντολείς πελάτες για τους οποίους ο λογιστής φοροτεχνικός αποδεδειγμένα έχει εξουσιοδοτηθεί στο σύστημα Taxisnet κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης.

Αλλά οι πρόνοιες είναι ακόμη πιο λεπτομερείς. Έτσι, έχει προβλεφθεί πως σε περίπτωση θανάτου λογιστή φοροτεχνικού λόγω κορωνοϊού οι προαναφερόμενες προθεσμίες παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα πελάτη του σε άλλον λογιστή φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται εντός των νέων προθεσμιών χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ με τους προβλεπόμενους τρόπους χωρίς επιβολή προστίμου και υπολογισμό τόκων.

Να σημειωθεί πως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στους τέσσερις μήνες, από τη στιγμή, που θα λειτουργήσει πλήρως το Taxisnet, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Ακόμη, δεδομένου ότι τα λογιστικά - φορολογικά γραφεία εξυπηρετούν τους πελάτες τους με φυσική παρουσία το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία της υγείας τους και του προσωπικού τους, όπως ο έγκαιρος εμβολιασμός των λογιστών φοροτεχνικών, η δωρεάν χορήγηση self tests, κλπ..

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ψευτογιατρός: «Καταπέλτης» η πρόταση της εισαγγελέως - Φρίκη από τις νέες αποκαλύψεις