ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «κάγκελα» οι λογιστές για τις πάγιες δαπάνες

Φορολογία
Pixabay

Υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης έως τις 17 Ιουνίου απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών από χιλιάδες επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιδότησης των πάγιων δαπανών και να λάβουν τα «κουπόνια» που θα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

Η ασφυκτική προθεσμία των 17 ημερών προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση και ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Η απόφαση δεν ξεκαθαρίζει όλες τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να λάβουν τα φορο-κουπόνια. Συγκεκριμένα, δεν ορίζεται ως προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις «να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019», κάτι που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι λογιστές είναι ήδη «στα κάγκελα» με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, την οποία θεωρούν ανεφάρμοστη, ζητούν από τώρα παράταση της προθεσμίας γιατί είναι αδύνατο πρακτικά να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ ήδη δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις επιχειρήσεις, ακόμη και από αυτές που δεν έχουν μείωση τζίρου, για γρήγορη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα την πλατφόρμα myBusisessSupport μέσω της οποίας θα «τρέξει» το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 17 Ιουνίου, αλλά πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020. Σήμερα πάντως μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Προβλέπω να γίνονται διορθώσεις στην απόφαση…