ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» που άφησε πίσω του το PSI

Μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» που άφησε πίσω του το PSI

Άσχημα, προς το παρόν, τα νέα για τους ιδιώτες, οι οποίοι ήταν κάτοχοι τίτλων του ελληνικού δημοσίου και τους είδαν να «κουρεύονται» στο τελευταίο PSI.

Μέχρι και τις 11 Απριλίου δεν θα γνωρίζουν, κατά πάσα πιθανότητα αν και πως θα αποζημιωθούν για τις απώλειες που έχουν υποστεί. Κι αυτό γιατί, τυπικά, τότε λήγει η διαδικασία, καθώς έως τότε έχει δοθεί προθεσμία προς τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο να αποφασίσουν αν θα υποστούν τη βάσανο του «κουρέματος» ή όχι.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αποφασίσει τι θα κάνει και πως θα αποζημιώσει τους μικρο- επενδυτές που είχαν εμπιστευθεί στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο και βγήκαν χαμένοι. Το πιθανότερο είναι ότι οδεύουμε προς μια λύση, η οποία θα προβλέπει πλαφόν τιμής. Δηλαδή, αποζημιώσεις θα δοθούν εις ολόκληρον μόνο σε όλους όσοι είχαν αγοράσει στο παρελθόν ελληνικά ομόλογα σε φτηνή τιμή κι όχι σε εκείνους που έσπευσαν τώρα τελευταία να αξιοποιήσουν τις «τρελές» αποδόσεις τους, λόγω συγκυρίας.

Υπάρχει επίσης μια σκέψη εκεί να «κολλήσει» κι ένα εισοδηματικό κριτήριο (πχ της τάξης των 100.000 ευρώ), αλλά επ αυτού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Ο,τι κι αν γίνει πάντως, ενδεχόμενο το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει πριν από τις 11 Απριλίου, δεν φαίνεται να υπάρχει.

Στο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι λύση θα βρεθεί, αλλά προς το παρόν, κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, εντείνοντας κατ αυτόν τον τρόπο την αγωνία των μικρο-επενδυτών, οι οποίοι είχαν αποταμιεύσει, πολλές φορές, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής σε ομόλογα του δημοσίου και τώρα βλέπουν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται, σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη.