ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fitch έβγαλε την Ελλάδα από την «επιλεκτική χρεοκοπία»!

Η Fitch έβγαλε την Ελλάδα από την «επιλεκτική χρεοκοπία»!

Ο οίκος αξιολόγησης της Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «Β-» από επιλεκτική χρεοκοπία (αναβάθμιση κατά 7 σκάλες).

Την αναβάθμιση αυτή είχε προαναγγείλει η Fitch για αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Πλέον ο οίκος αξιολογεί με «Β-» τα νέα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI, ενώ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι το PSI και οι ζημιές που επιβλήθηκαν στους ιδιώτες «βελτίωσαν το προφίλ εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και έχουν μειώσει τον κίνδυνο επαναφοράς των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών αποπληρωμής».

"Η κίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της επίσημης επιβεβαίωσης για συμμετοχή 96% στην αναγκαστική ανταλλαγή χρέους και της ανταλλαγής ομολόγων ελληνικού δικαίου αξίας 177 δισ. ευρώ με νέους τίτλους σε πρώτο στάδιο", ανέφερε ο οίκος στην έκθεσή του. "Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής εξάλειψε την πιθανότητα (η χώρα) να αξιολογηθεί με καθεστώς χρεοκοπίας", συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι αξιολογήσεις των ομολόγων που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο θα παραμείνουν στη βαθμίδα “C” ως τις 11 Απριλίου, ενώ οι αξιολογήσεις των ομολόγων που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή θα παραμείνουν αναλλοίωτες.

Παράλληλα, σημειώνει ότι υπάρχει ένα περιορισμένο "δίχτυ ασφαλείας" 12-24 μηνών στην εξυπηρέτηση χρέους για τους νέους τίτλους, κάτι που αντανακλάται στο σταθερό outlook που δίνει στην αξιολόγηση.

Πάντως η Fitch διευκρινίζει ότι παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των μεγάλων οικονομικών προκλήσεων.