ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Νοστράδαμος και το ΔΝΤ, η Αργυρώ της Εθνικής και οι επιδόσεις της Thenamaris

Ο Νοστράδαμος και το ΔΝΤ, η Αργυρώ της Εθνικής και οι επιδόσεις της Thenamaris

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Προφητείες του Νοστράδαμου

Μπορεί να συμπληρώνουμε ένα χρόνο χωρίς «τοποτηρητή» του ΔΝΤ στην Αθήνα και ένα χρόνο από τη συνταξιοδότηση του Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο το Ταμείο εξακολουθεί να προβληματίζει με τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Και μάλιστα για τις μακροπρόθεσμες. Στις 16 Ιουλίου το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα (Article IV Consultation Report) , όπου εμπεριέχεται και η αναθεωρημένη πρόβλεψή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και μπορεί στο σχετικό κομμάτι της έκθεσης τα στελέχη του ΔΝΤ να αναγνωρίζουν πως το 2018 ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξα για την εξέλιξη του μεσοπρόθεσμου κόστους δανεισμού της Ελλάδος (σ.σ. έπεσαν πολύ έξω), ωστόσο εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει στην περίοδο 2023-2060 να καταγράψει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, με τρόπο που να διασφαλίζει την οικονομική της ανάπτυξη. Παραθέτουμε αυτούσια την αναφορά του ΔΝΤ: «Ακόμα κι αν μια χώρα έχει δεσμευτεί μακροπρόθεσμα για συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, υπάρχουν κατά περιόδους εξωτερικά σοκ που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική της απόδοση, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού. Σε ένα δείγμα 90 χωρών που αφορά στην περίοδο 1945-2019, καμία χώρα δεν μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα για 40 συνεχόμενα χρόνια. Μόνο 11 χώρες κατάφεραν να επιτύχουν σε βάθος 40 ετών ένα ετήσιο μέσο όρο πρωτογενών πλεονασμάτων μεγαλύτερων από 1,5% του ΑΕΠ και σε αυτές περιλαμβάνονται πέντε χώρες που εξάγουν βασικά εμπορεύματα (Νορβηγία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς και Μεξικό), δύο μέλη της ΕΕ (Φινλανδία, Βέλγιο) και τρεις χώρες με υψηλό αρχικό χρέος (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Χιλή). Είναι απίθανο η Ελλάδα να μπορέσει να μιμηθεί αυτές τις επιδόσεις, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας, των δημογραφικών αντιξοοτήτων και των πιέσεων στις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και της έλλειψης δυνατοτήτων παρέμβασης στη νομισματική πολιτική και στην συναλλαγματική ισοτιμία, κάτι που ρίχνει το βάρος στη δημοσιονομική πολιτική για να λειτουργήσει ως το αντικυκλικό μέσο σταθεροποίησης». Σε κάποιους οι παραπάνω αναφορές του ΔΝΤ ακούγονται ως τις προφητείες του Νοστράδαμου. Αλλά είναι απόλυτα λογικές.

Ανακοινώσεις για το Frontier

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να αποφασίσει ποια εταιρεία διαχείρισης θα αναλάβει το project Frontier, ύψους 6 δισ. ευρώ. Δεσμευτικές προσφορές είχαν υποβάλλει η doValue, η Intrum, η Cepal και η Qquant. Στην αγορά κυκλοφορεί εντόνως πως προβάδισμα έχει πάρει η doValue που κατεβαίνει με τη στήριξη της Fortress. Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν οι μετοχές του Θόδωρου Καλαντώνη, του επικεφαλής της doValue θα εκτοξευθούν. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι το project Frontier είναι το «διαμάντι του στέμματος» της εγχώριας αγοράς κόκκινων δανείων, καθώς το 90% των δανείων του είναι ενυπόθηκα.

Οι «αργυρές» μπίζνες της Εθνικής

Σημαντικά deals στο κομμάτι της ενέργειας και όχι μόνο έχει κλείσει όπως πληροφορείται η στήλη το corporate finance της Εθνικής Τράπεζας. Και πέρα από τη δουλειά που κάνουν οι επικεφαλής, υπάρχουν και μια σειρά από στελέχη που κάνουν τη διαφορά. Ανάμεσά τους η Αργυρώ Μπανίλα, η οποία ειδικεύεται στο structured finance και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο να υλοποιηθούν χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η στήλη, οι επιδόσεις της δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, τόσον από τον ανταγωνισμό όσο και από τους προϊσταμένους της.

Επιβεβαίωση μετά από 440 ημέρες

Η υπόθεση της MLS είναι μια μικρογραφία της Folli Follie. Απαιτήθηκαν περίπου 440 ημέρες προκειμένου να πληροφορηθούμε επισήμως αυτό που η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) είχε εξαρχής ανακαλύψει τον Μάιο του 2020. Δηλαδή ότι τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που παρουσίαζε η εισηγμένη στις οικονομικές της καταστάσεις δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αρχικά η MLS υποστήριζε πως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στις 31.12.2018 ήταν στα 25,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2019 δήλωνε πως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της ήταν 27,8 εκατ. ευρώ, ήτοι πως μέσα σε έξι μήνες είχαν αυξηθεί κατά 2,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τους ελέγχους της ΕΛΤΕ τον Μάιο του 2020 και την αποκάλυψη των λογιστικών αλχημειών και αφού ακολούθησε ειδικός έλεγχος της Deloitte (Σεπτέμβριος 2020) αποκαλύφθηκε πως η τελική προσαρμοσμένη αναπόσβεστη αξία των άυλων της 31.12.2018 ήταν στην πραγματικότητα στα 17,2 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή που μας πέρασε η Διοίκηση της MLS ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2019, όπου απεκάλυψε πως η αποτίμηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων -με βάση τα τωρινά δεδομένα - ήταν στις 31.12.2019 στα 2,3 εκατ. ευρώ και όχι στα 27,8 εκατ. ευρώ, ήτοι επήλθε μια απομείωση της τάξης του 91,73%! Προβληματισμός ωστόσο εξακολουθεί να προκύπτει πως για την επίσημη επιβεβαίωση όσων είχε ανακαλύψει η ΕΛΤΕ τον Μάιο του 2020, απαιτήθηκε να παρέλθουν 14 μήνες.

Άρωμα γυναίκας

Και μια και ο λόγος για την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) η στήλη πληροφορείται πως πιθανότατα ακόμη και πριν από το φθινόπωρο θα υπάρξουν αλλαγές κορυφής στη Διοίκηση της Αρχής. Και αυτές θα έχουν άρωμα γυναίκας. Ακούμε πως για την προεδρία της ΕΛΤΕ προαλείφεται γυναίκα, ακαδημαϊκός, με πλούσιες περγαμηνές. Δεν θα σας πούμε περισσότερα διότι το προνόμιο των ανακοινώσεων το έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε πως θα είναι η πρώτη φορά στην 18χρονη πορεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, που θα έχει στο τιμόνι της γυναίκα επικεφαλής. Και αυτό αξίζει να υπογραμμισθεί.

Επεκτείνεται η Thenamaris

Τη μια αγορά πλοίου πίσω από την άλλη κάνει η Thenamaris, η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειάς Μαρτίνου την οποία τα τελευταία χρόνια τρέχει ο Νικόλας Μαρτίνος, γιός του Ντίνου Μαρτίνου. Το τελευταίο απόκτημά της Thenamaris, είναι το 11 ετών «Bulk Denmark», ένα bulk carrier, τύπου capesize χωρητικότητας 181.500 dwt , το οποίο αγόρασε έναντι 30,5 εκατ. δολαρίων από την γιαπωνέζικη Nissen Kiaun. Να σημειωθεί πως μέσα στον Ιούλιο η εταιρεία είχε παραλάβει και το LPG Seamaid μεταφορικής ικανότητας 38.000 κυβικών μέτρων. Συνολικά, ο στόλος της Thenamaris ξεπερνά τα 105 πλοία, ενώ αναμένεται αύξησή του, καθώς η ναυτιλιακή κτίζει ήδη πέντε δεξαμενόπλοια, δύο φορτηγά πλοία και δύο LPG , όλα με χρόνο παράδοσης το 2022. Καθόλου άσχημα λοιπόν τα πράγματα για τον Νικόλα Μαρτίνο, ο οποίος προ επταετίας εγκατέλειψε τη μουσική βιομηχανία για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση και να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του Ντίνου και της γιαγιάς του Αθηνάς, της θρυλικής εφοπλίστριας, που όλοι αποκαλούσαν «Νουνού».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.