ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή του Ενιαίου Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση για τα δικαιολογητικά χορήγησης της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία δίνει περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην υποβολή του Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Η απόφαση προβλέπει πως ο δικαιούχος οφείλει να υποβάλει, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2021 Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, ξεκαθαρίζοντας πως για τα δικαστήρια που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας αναζητείται αυτεπαγγέλτως, με αποστολή σχετικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ, όπως ενδεικτικά ΑΦΜ, έδρα, επωνυμία.

Να σημειωθεί πως όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει τουλάχιστον μία από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, υποχρεούνται να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Ωστόσο, ανέκυψε πρακτικό πρόβλημα, καθώς το εν λόγω πιστοποιητικό μπορεί να ληφθεί αυτόματα μόνο από 4 Πρωτοδικεία της χώρας τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα solon.gov.gr (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Ευβοίας).

Για όλα τα υπόλοιπα, η διαδικασία είναι ίδια:

  • Υποβολή της αίτησης με φυσική παρουσία στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.
  • Υποβολή της αίτησης με email στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.
  • Υποβολή της αίτησης μέσω του gov.gr .

Καθώς η αρχική προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών και του Πιστοποιητικού Δικαστικής Φερεγγυότητας ήταν η 16η Ιουλίου, η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η μη ανάρτηση του εν λόγω πιστοποιητικού θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μία τουλάχιστον εκ Επιστρεπτέων Προκαταβολών.