ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Ξεκινά αύριο η χορήγηση τους σε συνταξιούχους με 30 και πλέον έτη ασφάλισης

Ξεκινά αύριο η χορήγηση των αναδρομικών σε συνταξιούχους
Ξεκινά αύριο η χορήγηση των αναδρομικών σε συνταξιούχους με 30 και πλέον έτη ασφάλισης
INTIME

Αναδρομικά: Αύριο Τρίτη 27 Ιουλίου ξεκινά η πρώτη φάση χορήγησης των αναδρομικών σε συνταξιούχους με 30 και πλέον έτη ασφάλισης, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Αρχικώς οι πληρωμές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στις 30 Ιουνίου, αλλά μετατέθηκαν έναν μήνα αργότερα λόγω προβλημάτων στην επεξεργασία των σχετικών στοιχείων.

Αύριο η καταβολή θα αρχίσει με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου θα δοθούν (μαζί με τη σύνταξη του Αυγούστου) τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι οποίοι – σημειωτέον – έλαβαν στο τέλος του Ιουνίου τη σύνταξη του τρέχοντος μηνός αυξημένη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι λεγόμενοι «παλαιοί» συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν προ του Μαΐου του 2016, θα λάβουν τις μηνιαίες αυξήσεις και τα αναδρομικά στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περίπου 150.000 συνταξιούχους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το ποσό των αναδρομικών που θα προκύψει θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο θα δοθεί στον δικαιούχο.

Στους συνταξιούχους που η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης δεν θα δοθούν αναδρομικά παρά μόνο θα μειωθεί αντιστοίχως το τμήμα της προσωπικής τους διαφοράς.

Στο μεταξύ, αναμένεται το προσεχές διάστημα η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που οδηγεί σε νέο γύρο αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν τα δώρα και τις μειώσεις επικουρικών της περιόδου από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016.

Ηδη το ΣτΕ έχει αποφανθεί θετικά υπέρ της καταβολής των δώρων από το 2015, αλλά προέβλεψε ότι η απόφαση αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα εφαρμόζεται από την ημέρα δημοσίευσής της (7ος του 2015) και μέχρι τον Μάιο του 2016, οπότε και δημοσιεύτηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019, και επέστρεψε μόνο περικοπές σε κύριες συντάξεις για το επίμαχο διάστημα (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016).

Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από οργανώσεις συνταξιούχων και τώρα αναμένεται η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγούμενου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών.

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα κληρώνει για τη Μύκονο - Οι ανησυχίες και για άλλα νησιά και η στρατηγική της κυβέρνησης