ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ κατανέμει 551 δισ. ευρώ στα 190 κράτη μέλη του – 2,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ κατανέμει 551 δισ. ευρώ στα 190 κράτη μέλη του
H Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
IMF Staff Photograph

Σήμερα μπαίνει σε ισχύ η απόφαση του ΔΝΤ για την κατανομή Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων αξίας 456 δισ. SDR ή 551 δισ. ευρώ στα 190 μέλη του οργανισμού, με σκοπό την αντιμετώπιση οικονομικών ανισορροπιών που είτε αφορούν οικονομική στασιμότητα και αποπληθωρισμό, είτε υπερβολική ζήτηση και πληθωρισμό.

Τα 551 δισ. ευρώ θα κατανεμηθούν ανάλογα την ποσόστωση (quota) κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ.

Έτσι, από τα 551 δισ. ευρώ, περίπου 319 δισ. ευρώ (264 δισ. SDR) θα κατευθυνθούν στις προηγμένες οικονομίες, ενώ 232 δισεκατομμύρια ευρώ (193 δισ. SDR) δίνονται σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 18 δισ. ευρώ (15 δισ. SDR) σε χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC).

Τα μέλη του ΔΝΤ απολαμβάνουν μεγάλο βαθμό ελευθερίας στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που τους έχουν χορηγηθεί. Έτσι, είτε μπορούν να αναθέσουν τη διαχείρισή τους στις κεντρικές τους τράπεζες, είτε να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα για δημοσιονομική υποστήριξη.

Στην περίπτωση της Ελλάδος τα κατανεμηθέντα ποσά ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ (2,4 δισ. SDR) και θα παραμείνουν ως αποθεματικό ασφαλείας στην Τράπεζας της Ελλάδος.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που «αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την καταπολέμηση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης».

Όπως είπε η κ. Γκερογκίεβα, η κατανομή των SDR θα προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα – συμπληρώνοντας τα αποθέματα συναλλάγματος των χωρών και μειώνοντας την εξάρτησή τους από ακριβότερα εσωτερικά ή εξωτερικά χρέη.

«Τα SDR είναι ένας πολύτιμος πόρος και η απόφαση για τον καλύτερο τρόπο χρήσης τους εναπόκειται στις χώρες μέλη μας» πρόσθεσε.

Ανέφερε μάλιστα ότι για τη στήριξη των χωρών και τη διασφάλιση της διαφάνειας το ΔΝΤ παρέχει ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων της νέας κατανομής και πώς μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το ΔΝΤ συνεργάζεται επίσης με τις χώρες μέλη του για τη δυνατότητα ενός νέου Resilience and Sustainability Trust, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διοχετευόμενα SDR για να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες χώρες με διαρθρωτικό μετασχηματισμό, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα. Μια άλλη δυνατότητα θα μπορούσε να είναι η διοχέτευση SDR για την υποστήριξη του δανεισμού από τράπεζες ανάπτυξης» υπογράμμισε.

«Αυτή η κατανομή SDR είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ευρύτερης προσπάθειας του ΔΝΤ να υποστηρίξει χώρες εν μέσω της πανδημίας, η οποία περιλαμβάνει: 117 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε νέα χρηματοδότηση για 85 χώρες, ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους για 29 χώρες χαμηλού εισοδήματος και συμβουλές πολιτικής και υποστήριξη ανάπτυξης ικανοτήτων σε περισσότερες από 175 χώρες για να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και πιο βιώσιμη ανάκαμψη», τόνισε.