ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου

Κάθε εβδομάδα και ρεκόρ για τον δείκτη χύδην φορτίου
Κάθε εβδομάδα και ρεκόρ για τον δείκτη χύδην φορτίου
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νέο ρεκόρ 12ετίας σημειώθηκε χθες για τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, τον Baltic Dry Index (BDI), ενώ νέα κέρδη-ρεκόρ κατέγραψαν και τα μεγαλύτερου μεγέθους πλοία. 


Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε στις 4.304 μονάδες με άνοδο 29 μονάδων σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Τα πλοία capes, μεταφορικής ικανότητας μέχρι και 180.000 τόνων, έδωσαν και πάλι τον τόνο καταγράφοντας μέσο ημερήσιο ναύλο στα 53.795 δολ. που είναι ο υψηλότερος μέσος ναύλος από το 2010.

Τα φορτία σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν περαιτέρω την προηγούμενη εβδομάδα, με τις εξαγωγές από την Αυστραλία να ξεπερνούν τους 19 εκατ. τόνους, 7% υψηλότερες σε μία εβδομάδα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarkson’s, ανάκαμψη σημείωσαν και οι εξαγωγές από τη Βραζιλία σε πάνω από 7 εκατ. τόνους ή 21% άνοδο σε μία εβδομάδα.

Ο οίκος σημειώνει ότι αν και υπάρχουν κάποιες ανησυχίες στην αγορά σχετικά με την πτώση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος για τον κλάδο του χύδην ξηρού φορτίου, το ζητούμενο είναι οι όγκοι φορτίων και όχι οι τιμές του προϊόντος.

Προσθέτει μάλιστα πως εάν οι μεγάλοι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος διατηρήσουν τους όγκους παραγωγής, τότε ο κλάδος του χύδην ξηρού φορτίου ενδεχομένως να αποφύγει μια σημαντική διόρθωση.